hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.6 No.1 Prosinac 1995.

Pregledni rad

Vlastita imena u poljskim narodnim poslovicama

Neda Pintarić ; Odsjek za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (684 KB) str. 137-150 preuzimanja: 1.683* citiraj
APA
Pintarić, N. (1994). Vlastita imena u poljskim narodnim poslovicama. Studia ethnologica Croatica, 6(1), 137-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/68242

Sažetak
U članku se određuju značenjske sastavnice u definiranju poslovica te se klasificiraju poslovice s algoremom vlastitih imena prema korpusu iz poljsko-ruskog rječnika poslovica što ga je sastavio Ryszard Stypula.
Prema značenjskom kriteriju poslovice s algoremom vlastitog imena podijeljene su u tri grupe: 1) antroponimne poslovice (imena i prezimena); 2) etnonimne poslovice (nazivi naroda i rasa); 3) toponimne poslovice (nazivi gradova). Svaka poslovica analizirana je s obzirom na njeno opće značenje i uspoređivana s hrvatskim ekvivalentima.
U zaključku se pokazuje da se poslovice mogu promatrati kao etnolingvističke jedinice govora. Poslovice s algoremom vlastitih imena pokazuju u doslovnom značenju poljski kulturni krug koji se vidi u poljskim imenima ljudi, naroda i gradova, a u prenesenom značenju ta vlastita imena označuju omnipersonalnost koja je u obliku "svak, svaki čovjek" prisutnija u hrvatskim ekvivalentima.

Ključne riječi
poslovice; poljski kulturni krug; klasifikacija poslovica; algorem vlastitih imena

Hrčak ID: 68242

URI
https://hrcak.srce.hr/68242

[engleski]

Posjeta: 1.969 *