hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka

Klemen Potočnik ; Univerza v Ljubljani, Biotehniška Fakulteta, Oddelek za zootehniko, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenia
Vesna Gantner ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, Osijek, Croatia
Krešimir Kuterovac
Angela Cividini

Puni tekst: engleski, pdf (500 KB) str. 107-113 preuzimanja: 5.747* citiraj
APA 6th Edition
Potočnik, K., Gantner, V., Kuterovac, K. i Cividini, A. (2011). Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species. Mljekarstvo, 61 (2), 107-113. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69078
MLA 8th Edition
Potočnik, Klemen, et al. "Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species." Mljekarstvo, vol. 61, br. 2, 2011, str. 107-113. https://hrcak.srce.hr/69078. Citirano 23.10.2019.
Chicago 17th Edition
Potočnik, Klemen, Vesna Gantner, Krešimir Kuterovac i Angela Cividini. "Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species." Mljekarstvo 61, br. 2 (2011): 107-113. https://hrcak.srce.hr/69078
Harvard
Potočnik, K., et al. (2011). 'Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species', Mljekarstvo, 61(2), str. 107-113. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69078 (Datum pristupa: 23.10.2019.)
Vancouver
Potočnik K, Gantner V, Kuterovac K, Cividini A. Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 23.10.2019.];61(2):107-113. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69078
IEEE
K. Potočnik, V. Gantner, K. Kuterovac i A. Cividini, "Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species", Mljekarstvo, vol.61, br. 2, str. 107-113, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69078. [Citirano: 23.10.2019.]

Sažetak
Upotreba kobiljeg mlijeka kao funkcionalne hrane, s ciljem poboljšanja kvalitete života, osobito djeci netolerantnoj na kravlje mlijeko s utvrđenim neurodermatitisima, alergijama te sličnim poremećajima, tema je mnogih rasprava posljednjih godina. No, nedovoljno je znanstvenih studija koje bi predlagale upotrebu kobiljeg mlijeka baziranu na znanstvenim činjenicama. Ciljevi ovoga rada bili su utvrđivanje sličnosti između kobiljeg mlijeka i mlijeka preživača (goveda, ovce i koze) te humanog mlijeka, obzirom na kemijski sastav mlijeka te proteinske frakcije odnosno proteine sirutke, kazeine te veličinu micela. Utvrđene razlike analizirane su s aspekta upotrebe kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi te komparirane s kravljim mlijekom. Obzirom na sastav, kobilje mlijeko slično je humanom glede sadržaja sirovih proteina, minerala i laktoze, no sadrži značajno manji udio mliječne masti. Obzirom na glavne proteinske frakcije, kobilje je mlijeko slično humanom uz izuzetak kazeinaskog N, čiji je sadržaj u humanom dvostruko niži, dok su u mlijeku preživača utvrđene znatno veće razlike. Sadržaj ukupnih proteina sirutke i neproteinskog dušika (NPN) sličan onome u humanom i kobiljem utvrđen je i u kozjem mlijeku. Sadržaj kazeina u mlijeku najniži je u humanom mlijeku, tri puta je viši u kobiljem, šest do sedam puta viši u kozjem i kravljem, te više od deset puta u mlijeku ovaca. Obzirom na mnoge uspoređene komponente i frakcije, kobilje je mlijeko sličnije humanom u odnosu na mlijeko preživača. Detaljna usporedba proteinskih frakcija ukazuje na vrlo veliku razliku između mlijeka različitih vrsta domaćih životinja. Prije znanstveno utemeljene preporuke upotrebe kobiljeg mlijeka kao funkcionalne hrane u prehrani ljudi potrebne su dodatne znanstvene studije te klinička istraživanja.

Ključne riječi
kobilje mlijeko; humano mlijeko; mlijeko preživača; kemijski sastav; frakcije proteina

Hrčak ID: 69078

URI
https://hrcak.srce.hr/69078

[engleski]

Posjeta: 7.131 *