Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj produženog skladištenja na mikrobiološku kvalitetu sirovog mlijeka

Bogdan Perko ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 752 Kb

str. 114-124

preuzimanja: 4.542

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene u mikrobnoj populaciji skupnog sirovog mlijeka nakon dva dana pohrane u hladnim uvjetima čuvanja. Za svaki od 10 neovisnih ciklusa dvodnevnog sakupljanja mlijeka analizirana su 4 uzorka. PCA medij s dodatkom obranog mlijeka u prahu korišten je za određivanje ukupnog broja mezofilnih aerobnih bakterija, proteolitičkih, psihrotrofnih i proteolitičkih psihrotrofnih bakterija. MRS i M17 mediji korišteni su za određivanje laktobacila i koka (laktokoki i enterokoki). Nakon dvodnevne pohrane mlijeka, ukupan broj svih istraživanih mikrobnih skupina se povećao u odnosu na prvi dan pohrane. Međutim, utvrđena je značajna razlika između pojedinih skupina u njihovom udjelu u ukupnoj mikrobnoj populaciji. Najznačajnije promjene utvrđene su za psihrotrofne proteolitičke bakterije koje su od posebne važnosti za mljekarsku industriju. Proteolitički enzimi te skupine bakterija hidroliziraju bjelančevine mlijeka, a konvencionalna toplinska obrada mlijeka ih ne inaktivira. Zastupljenost pojedinih mikrobnih skupina utvrđena je PCR metodom. Rezultati potvrđuju da je mikrobiološka kvaliteta mlijeka kod dvodnevnog prikupljanja značajno lošija u usporedbi s mikrobiološkom kvalitetom mlijeka koje se prikuplja svaki dan.

Ključne riječi

mezofilne aerobne bakterije; psihrotrofne bakterije; proteolitičke bakterije; PCR identifikacija; dvodnevno prikupljanje mlijeka

Hrčak ID:

69081

URI

https://hrcak.srce.hr/69081

Datum izdavanja:

14.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.739 *