hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj produženog skladištenja na mikrobiološku kvalitetu sirovog mlijeka

Bogdan Perko ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, Domžale, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (752 KB) str. 114-124 preuzimanja: 3.524* citiraj
APA 6th Edition
Perko, B. (2011). Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk. Mljekarstvo, 61 (2), 114-124. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69081
MLA 8th Edition
Perko, Bogdan. "Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk." Mljekarstvo, vol. 61, br. 2, 2011, str. 114-124. https://hrcak.srce.hr/69081. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Perko, Bogdan. "Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk." Mljekarstvo 61, br. 2 (2011): 114-124. https://hrcak.srce.hr/69081
Harvard
Perko, B. (2011). 'Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk', Mljekarstvo, 61(2), str. 114-124. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69081 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Perko B. Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 19.10.2019.];61(2):114-124. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69081
IEEE
B. Perko, "Effect of prolonged storage on microbiological quality of raw milk", Mljekarstvo, vol.61, br. 2, str. 114-124, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69081. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene u mikrobnoj populaciji skupnog sirovog mlijeka nakon dva dana pohrane u hladnim uvjetima čuvanja. Za svaki od 10 neovisnih ciklusa dvodnevnog sakupljanja mlijeka analizirana su 4 uzorka. PCA medij s dodatkom obranog mlijeka u prahu korišten je za određivanje ukupnog broja mezofilnih aerobnih bakterija, proteolitičkih, psihrotrofnih i proteolitičkih psihrotrofnih bakterija. MRS i M17 mediji korišteni su za određivanje laktobacila i koka (laktokoki i enterokoki). Nakon dvodnevne pohrane mlijeka, ukupan broj svih istraživanih mikrobnih skupina se povećao u odnosu na prvi dan pohrane. Međutim, utvrđena je značajna razlika između pojedinih skupina u njihovom udjelu u ukupnoj mikrobnoj populaciji. Najznačajnije promjene utvrđene su za psihrotrofne proteolitičke bakterije koje su od posebne važnosti za mljekarsku industriju. Proteolitički enzimi te skupine bakterija hidroliziraju bjelančevine mlijeka, a konvencionalna toplinska obrada mlijeka ih ne inaktivira. Zastupljenost pojedinih mikrobnih skupina utvrđena je PCR metodom. Rezultati potvrđuju da je mikrobiološka kvaliteta mlijeka kod dvodnevnog prikupljanja značajno lošija u usporedbi s mikrobiološkom kvalitetom mlijeka koje se prikuplja svaki dan.

Ključne riječi
mezofilne aerobne bakterije; psihrotrofne bakterije; proteolitičke bakterije; PCR identifikacija; dvodnevno prikupljanje mlijeka

Hrčak ID: 69081

URI
https://hrcak.srce.hr/69081

[engleski]

Posjeta: 4.035 *