hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Inaktivacija Enterobakterija u mlijeku ultrazvukom visokog intenziteta

Edita Juraga
Brankica Sobota Šalamon
Zoran Herceg   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Pierottijeva 6, Croatia
Anet Režek Jambrak

Puni tekst: engleski, pdf (725 KB) str. 125-134 preuzimanja: 1.078* citiraj
APA 6th Edition
Juraga, E., Sobota Šalamon, B., Herceg, Z. i Režek Jambrak, A. (2011). Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk. Mljekarstvo, 61 (2), 125-134. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69084
MLA 8th Edition
Juraga, Edita, et al. "Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk." Mljekarstvo, vol. 61, br. 2, 2011, str. 125-134. https://hrcak.srce.hr/69084. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Juraga, Edita, Brankica Sobota Šalamon, Zoran Herceg i Anet Režek Jambrak. "Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk." Mljekarstvo 61, br. 2 (2011): 125-134. https://hrcak.srce.hr/69084
Harvard
Juraga, E., et al. (2011). 'Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk', Mljekarstvo, 61(2), str. 125-134. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69084 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Juraga E, Sobota Šalamon B, Herceg Z, Režek Jambrak A. Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 14.10.2019.];61(2):125-134. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69084
IEEE
E. Juraga, B. Sobota Šalamon, Z. Herceg i A. Režek Jambrak, "Application of high intensity ultrasound treatment on Enterobacteriae count in milk", Mljekarstvo, vol.61, br. 2, str. 125-134, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69084. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
Ultrazvuk kao netermalna metoda procesiranja hrane ima svoje prednosti pri inaktivaciji mikroorganizama u hrani u odnosu na klasične metode procesiranja hrane budući da uzrokuje manje negativnih učinaka npr. gubitak važnih nutrijenata te aroma. U ovom radu ispitivana je inaktivacija Enterobakterija u mlijeku primjenom ultrazvuka visokog intenziteta. Sirovo mlijeko sadržaja masti 4 %, tretirano je ultrazvučnom sondom promjera 12 mm i frekvencije 20 kHz. Eksperiment je planiran i proveden koristeći kompjuterski program STATGRAFICS (Centre composite design - CCD). Ultrazvučna obrada provedena je prateći tri parametra - temperaturu (20, 40 i 60 °C), amplitudu (120, 90 i 60 μm) te vrijeme procesiranja (6, 9 i 12 minuta). Sve analize provedene su neposredno nakon sonificiranja te nakon 3 odnosno 5 dana skladištenja uzoraka u hladnjaku na temperaturi od 4 °C. Inaktivirajući učinak ultrazvuka na mikroorganizme (Enterobakterije) ovisio je o primijenjenoj amplitudi ultrazvuka, vremenu i temperaturi procesiranja mlijeka. Dobiveni rezultati pokazuju značajan inaktivirajući učinak ultrazvuka kod dužeg perioda obrade ultrazvučnom sondom u kombinaciji sa povišenom temperaturom i amplitudom od 120 μm. Optimalna vrijednost (najmanja) Enterobakterija (1,06151 log cfu mL-1) u mlijeku određena je Statgraphics-om pri sljedećim uvjetima obrade ultrazvukom: amplituda 120 μm, vrijeme obrade 12 minuta i temperatura od 60 °C.

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; mlijeko; Enterobakterije; D-vrijednost

Hrčak ID: 69084

URI
https://hrcak.srce.hr/69084

[engleski]

Posjeta: 1.580 *