Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj inkubacijske temperature i koncentracije aflatoksina M1 u mlijeku na larve račića Artemia salina

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for General and Food Microbiology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Mihaela Blažinkov
Andrea Skelin
Sanja Sikora
Frane Delaš
Mirna Mrkonjić-Fuka
Katarina Huić-Babić
Sulejman Redžepović


Puni tekst: engleski pdf 717 Kb

str. 145-153

preuzimanja: 1.186

citiraj


Sažetak

Proučavani su utjecaji inkubacijske temperature i koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) na larve račića Artemia salina kao biologijskog indikatora u temperaturnom rasponu od 20 °C do 40 °C. Povišenje
temperature inkubacije uzrokovalo je povećanu osjetljivost račića na AFM1. Optimalna osjetljivost očitovala se pri 30 °C. Pozitivni rezultati dobiveni su pri koncentraciji AFM1 0,18 μ g x L-1 pasteriziranog
mlijeka uz izraženu smrtnost višu od 15 %. Smrtnost viša od 90 % očitovala se pri koncentracijama AFM1 0,9 μ g x L-1 i višim. Test se može provesti u tijeku 30-60 sati.

Ključne riječi

aflatoksin M1; biotest; Artemia salina; vrijednosti LC50 i T50

Hrčak ID:

69095

URI

https://hrcak.srce.hr/69095

Datum izdavanja:

14.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.333 *