Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prisutnost inhibitornih tvari u sirovom mlijeku na području Crne Gore

Nikoleta Nikolić ; Dairy laboratory, Biotechnical Faculty, University of Montenegro, Mihaila Lalića 1, 81000 Podgorica, Montenegro
Slavko Mirecki
Maja Blagojević


Puni tekst: engleski pdf 539 Kb

str. 182-187

preuzimanja: 2.115

citiraj


Sažetak

Laboratorij za mljekarstvo Biotehničkog fakulteta iz Podgorice korištenjem mikrobiološkog inhibitor testa - Delvotest Accelerator, testirao je prisustvo inhibitornih tvari u sirovom mlijeku proizvedenom
na farmama individualnih proizvođača, kooperanata mljekara u Crnoj Gori. Tijekom šestomjesečnog razdoblja testiran je 6161 uzorak sirovog mlijeka, a pritom je utvrđeno kako je 478 ili 7,84 % uzoraka bilo pozitivno. U usporedbi sa zemljama Europske Unije, ovo je značajno veći postotak pozitivnih uzoraka, što ne iznenađuje obzirom na to da u zemljama EU-a već desetljećima postoji redoviti sustav za kontrolu rezidua u mlijeku, dok se testiranje u Crnoj Gori provodi na razini godišnjeg monitoringa. Rezultati analiza upozoravaju da je u Crnoj Gori nužno uvesti redoviti sustavni nadzor rezidua antibiotika i drugih inhibitornih tvari u sirovom mlijeku.

Ključne riječi

sirovo mlijeko, inhibitorne tvari; Delvotest

Hrčak ID:

69104

URI

https://hrcak.srce.hr/69104

Datum izdavanja:

14.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.160 *