Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAZLIKOVANJE HRVATSKIH SORTI JEČMA SDS-POLIAKRILAMID ELEKTROFOREZOM U GRADIJENT GELU I ELEKTROFORETSKIM FOKUSIRANJEM HORDEINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNJA I ZELENOGA SLADA

Ivica Strelec orcid id orcid.org/0000-0003-3999-8499 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek,Hrvatska
Elzabeta Has-Schön ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Gajev trg 6,, 31000 Osijek,Hrvatska
Ljubinka Vitale ; Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 218 Kb

str. 23-27

preuzimanja: 728

citiraj


Sažetak

Ispitana je mogućnost primjene gel elektroforeze i izoelektričnoga fokusiranja hordeina za razlikovanje šest sorti ozimoga dvorednoga ječma (Angora, Sladoran, Rodnik, Rex, Martin, Barun). Hordeini ekstrahirani iz suhoga zrnja i zelenoga slada ječma razdvajani su pomoću SDS- poliakrilamid-gel elektroforeze u gradijentu od 8-18% T i pomoću izoelektričnoga fokusiranja u gradijentima pH 3,5-9,5 i pH 5,5-8,5. U svim pokusima elektroforetskoga razdvajanja ekstrakti proteina iz suhoga zrna davali su bolje rezultate od onih iz zelenoga slada. Sorte Angora, Sladoran i Martin mogle su se razlikovati međusobno i od drugih sorti po elektroforetskome profilu svojih hordeina dobivenih SDSPAGE u gradijent gelu (8-18% T), a sorte Angora, Sladoran, Martin i Rodnik pomoću IEF u pH gradijentu 5,5-8,5.

Ključne riječi

razlikovanje sorti ječma; SDS-PAGE u gradijent gelu; hordeini; izoelektrično fokusiranje

Hrčak ID:

69540

URI

https://hrcak.srce.hr/69540

Datum izdavanja:

21.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.777 *