hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

HEMATOLOŠKI PARAMETRI U TOVU NIGERIJSKIH DOMAĆIH PILIĆA HRANJENIH RAZLIČITIM UDJELIMA POGAČE PALMINOGA SJEMENA

Kolawole Daniel Afolabi ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Akintunde Olaleye Akinsoyinu ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Abdur-Rahman Oladele Abdullah ; Department of Agriculture (Statistics and Biotechnology), Babcock University, Ilishan Remo, Ogun State, Nigeria
Rotimi Olajide ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Sule Bamidele Akinleye ; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria

Puni tekst: engleski, pdf (91 KB) str. 74-78 preuzimanja: 585* citiraj
APA 6th Edition
Afolabi, K.D., Akinsoyinu, A.O., Abdullah, A.O., Olajide, R. i Akinleye, S.B. (2011). HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE. Poljoprivreda, 17 (1), 74-78. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69549
MLA 8th Edition
Afolabi, Kolawole Daniel, et al. "HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE." Poljoprivreda, vol. 17, br. 1, 2011, str. 74-78. https://hrcak.srce.hr/69549. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Afolabi, Kolawole Daniel, Akintunde Olaleye Akinsoyinu, Abdur-Rahman Oladele Abdullah, Rotimi Olajide i Sule Bamidele Akinleye. "HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE." Poljoprivreda 17, br. 1 (2011): 74-78. https://hrcak.srce.hr/69549
Harvard
Afolabi, K.D., et al. (2011). 'HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE', Poljoprivreda, 17(1), str. 74-78. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69549 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Afolabi KD, Akinsoyinu AO, Abdullah AO, Olajide R, Akinleye SB. HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE. Poljoprivreda [Internet]. 2011 [pristupljeno 29.11.2021.];17(1):74-78. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69549
IEEE
K.D. Afolabi, A.O. Akinsoyinu, A.O. Abdullah, R. Olajide i S.B. Akinleye, "HAEMATOLOGICAL PARAMETERS OF THE NIGERIAN LOCAL GROWER CHICKENS FED VARYING DIETARY LEVELS OF PALM KERNEL CAKE", Poljoprivreda, vol.17, br. 1, str. 74-78, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69549. [Citirano: 29.11.2021.]

Sažetak
U ovome radu istraživan je utjecaj hranidbe različitim količinama pogače palminoga sjemena na hematološke parametre u tovu nigerijskih domaćih pilića. Šezdeset pilića u dobi od 9 tjedana nasumce je raspodijeljeno u 5 hranidbenih skupina po četiri pileta u tri ponavljanja. Sastavljeno je pet izoproteinskih (17% sir. bjelančevina) grover smjera koje su sadržavale 2813-3070 Kcal ME/kg s različitim udjelima pogače (od 10, 15, 20 i 25%) kao zamjenom za kukuruz i soju u smjesama 2, 3, 4 i 5. Smjesa 1, bez udjela pogače (0%), bila je kontrola. Pilići su dobivali hranu i vodu ad libitum deset tjedana. Hematokriti, hemoglobin, crvene krvne stanice, trombociti, heterofil i eozinofil imali su slične vrijednosti (p>0.05) u svim skupinama pilića, ali su promjene u bijelim krvnim stanicama (15.95 do 19.53 x 106 /mm3), limfocitima (60.00 do 67.00%) i monocitima (0.67 do 2.00%) bile signifikantne (p<0.05). Hematološki parametri bili su u granicama normale za zdrave piliće. Dodatak pogače palminoga sjemena do 25% u hranu nigerijskih domaćih pilića nije negativno utjecao na hematologiju.

Ključne riječi
hematološki parametri; domaći pilići; pogača palminoga sjemena

Hrčak ID: 69549

URI
https://hrcak.srce.hr/69549

[engleski]

Posjeta: 1.145 *