Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

VAŽNOST LINOLENSKE MASNE KISELINE (18:3w3) U PREHRANI RIBA

Tomislav Treer ; Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Svetošimunska 25
Anđelko Opačak ; Institut za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Jagerova bb.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.584 Kb

str. 61-67

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

U radu se iznosi važnost linolenske masne kiseline, kao i cijele serije w3 nezasićenih masnih kiselina u prehrani riba. Ističe se njihova uloga, i kao promotora rasta riba, ali i kao važne komponente za ljudsko zdravlje. Ističu se i dvojbe o posebnoj ulozi linolenske kiseline u hrani nekih vrsta riba (npr. šarana), kao i potreba da se njezino značenje točno definira u monokulturnom uzgoju drugih vrsta (npr. evropskog soma).

Ključne riječi

Hrčak ID:

70546

URI

https://hrcak.srce.hr/70546

Datum izdavanja:

29.6.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.035 *