Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ SMRZAVANJA NA IMPEDANCIJU KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss)

Sanja Vidaček ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tibor Janči ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Nives Marušić orcid id orcid.org/0000-0002-4238-0254 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tomislav Petrak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tatjana Vnučec ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 110 Kb

str. 39-50

preuzimanja: 609

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je ispitati električke karakteristike fileta kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) podvrgnute različitim uvjetima smrzavanja. Ispitivanje je obuhvaćalo mjerenje rezistencije (R) i reaktancije (X) u rasponu 1 Hz do 1MHz na 100 uzoraka te analizu izmjerenih vrijednosti pomoću metode glavnih komponenata. Rezultati metode glavnih komponenata pokazali su da se rezultati izmjera rezistencije odnosno reaktancije mogu ekstrahirati u 3 glavne komponente. Rezultati diskriminacijske analize pokazali su, da je korištenjem glavnih komponenata i fizikalno-kemijskih izmjera, moguće pravilno razlikovati 77% uzoraka. Utvrdilo se da je reaktancija pri srednjim i visokim frekvencijama osjetljiva na promjene u strukturi fileta pastrve koje nastaju uslijed različitih uvjeta smrzavanja.

Ključne riječi

impedancija; reaktancija; smrzavanje; pastrva

Hrčak ID:

70682

URI

https://hrcak.srce.hr/70682

Datum izdavanja:

13.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.434 *