hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla

Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nina Perši ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, 10000 Zagreb, Hrvatska
B. Antolović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za toksikologiju, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
B. Šimić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za toksikologiju, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Kmetić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za toksikologiju, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (574 KB) str. 48-56 preuzimanja: 846* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Perši, N., Antolović, B., Šimić, B. i Kmetić, I. (2011). Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla. Croatian journal of food science and technology, 3 (1), 48-56. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70919
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 1, 2011, str. 48-56. https://hrcak.srce.hr/70919. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Nina Perši, B. Antolović, B. Šimić i Ivana Kmetić. "Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla." Croatian journal of food science and technology 3, br. 1 (2011): 48-56. https://hrcak.srce.hr/70919
Harvard
Pleadin, J., et al. (2011). 'Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla', Croatian journal of food science and technology, 3(1), str. 48-56. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70919 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Perši N, Antolović B, Šimić B, Kmetić I. Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.10.2020.];3(1):48-56. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70919
IEEE
J. Pleadin, N. Perši, B. Antolović, B. Šimić i I. Kmetić, "Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 1, str. 48-56, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70919. [Citirano: 21.10.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (574 KB) str. 48-56 preuzimanja: 577* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Perši, N., Antolović, B., Šimić, B. i Kmetić, I. (2011). Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin. Croatian journal of food science and technology, 3 (1), 48-56. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70919
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin." Croatian journal of food science and technology, vol. 3, br. 1, 2011, str. 48-56. https://hrcak.srce.hr/70919. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Nina Perši, B. Antolović, B. Šimić i Ivana Kmetić. "Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin." Croatian journal of food science and technology 3, br. 1 (2011): 48-56. https://hrcak.srce.hr/70919
Harvard
Pleadin, J., et al. (2011). 'Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin', Croatian journal of food science and technology, 3(1), str. 48-56. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70919 (Datum pristupa: 21.10.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Perši N, Antolović B, Šimić B, Kmetić I. Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2011 [pristupljeno 21.10.2020.];3(1):48-56. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70919
IEEE
J. Pleadin, N. Perši, B. Antolović, B. Šimić i I. Kmetić, "Toxicological aspects of anabolics in food of animal origin", Croatian journal of food science and technology, vol.3, br. 1, str. 48-56, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70919. [Citirano: 21.10.2020.]

Sažetak
Zbog ekonomske isplativosti pri proizvodnji mesa u stočarskoj industriji zlouporabljale su se različite tvari s anaboličkim učinkom, i to stilbeni, derivati stilbena, njihove soli i esteri, antitireoidne tvari, prirodni i sintetski sterodini spolni hormoni, laktoni rezorcilne kiseline i beta-agonisti. Način djelovanja tvari s anaboličkim učinkom u organizmu razlikuje se po navedenim grupama tvari, a rezultira povećanim zadržavanjem dušika, sintezom proteina i razgradnjom masti. Iako su mehanizmi djelovanja različiti i mogu biti direktni ili indirektni, uporaba anabolika rezultira istim konačnim učinkom odnosno većim rastom uzgojnih životinja i boljim organoleptičkim svojstvima mesa. Toksikološkim istraživanjima utvrđeno je da primjena anabolika na životinjama ima za posljedicu brojne toksične učinke po zdravlje potrošača, s obzirom da se isti kumuliraju u tkivima životinja koja se nadalje koriste u ljudskoj ishrani. Više slučajeva zlouporabe anabolika u svijetu dovelo je do značajnih štetnih posljedica po zdravlje potrošača. Stoga je uporaba tvari s anaboličkim učinkom u stočarskoj proizvodnji zabranjena i potreban je nadzor temeljem propisanih zakonskih akata i sustavnog monitoringa te primjenom specifičnih i selektivnih analitičkih metoda u određivanju vrlo niskih koncentracija ostataka takvih tvari u različitim matriksima.

Ključne riječi
anabolici; toksikološki aspekt; hrana životinjskog podrijetla

Hrčak ID: 70919

URI
https://hrcak.srce.hr/70919

[engleski]

Posjeta: 1.907 *