hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom

Zoran Herceg ; Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Greta Krešić
Marija Bačić
Edita Juraga

Puni tekst: hrvatski, pdf (404 KB) str. 67-81 preuzimanja: 1.021* citiraj
APA 6th Edition
Herceg, Z., Krešić, G., Bačić, M. i Juraga, E. (2006). Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom. Mljekarstvo, 56 (1), 67-81. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/477
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom." Mljekarstvo, vol. 56, br. 1, 2006, str. 67-81. https://hrcak.srce.hr/477. Citirano 14.11.2019.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Greta Krešić, Marija Bačić i Edita Juraga. "Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom." Mljekarstvo 56, br. 1 (2006): 67-81. https://hrcak.srce.hr/477
Harvard
Herceg, Z., et al. (2006). 'Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom', Mljekarstvo, 56(1), str. 67-81. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/477 (Datum pristupa: 14.11.2019.)
Vancouver
Herceg Z, Krešić G, Bačić M, Juraga E. Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 14.11.2019.];56(1):67-81. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/477
IEEE
Z. Herceg, G. Krešić, M. Bačić i E. Juraga, "Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom", Mljekarstvo, vol.56, br. 1, str. 67-81, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/477. [Citirano: 14.11.2019.]

Sažetak
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na reološka i termofizička svojstva modelnih sustava β-laktoglobulina i karagenana. Suspenzije β-laktoglobulina tretirane su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja bilo je 5 i 10 minuta. Mjerenja reoloških svojstava modelnih sustava karagenana i β-laktoglobulina provedena su rotacionim reometrom, Rheometric Scientific RM-180 (Rheometric Scientific, Inc., Piscataway, USA), na temperaturi od 20 ºC. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali ne-newtonski, pseudoplastični karakter, te da uzorci tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju promijenjene reološke značajke uslijed djelomične denaturacije proteina proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize (DTA). Utvrđeno je da visoki hidrostatski tlak značajno snižava temperaturu zamrzavanja i odmrzavanja modelnih sustava β-laktoglobulina, te da karagenan posjeduje određena krioprotektorska svojstva.

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlsak; β-laktoglobulin; reološka svojstva; termofizička svojstva; karagenan

Hrčak ID: 477

URI
https://hrcak.srce.hr/477

[engleski]

Posjeta: 1.507 *