Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MODELIRANJE MAZIVOGA SLOJA KOD DRESIRANJA TRAKE S UTJECAJEM HRAPAVOSTI POVRŠINA

Dušan Ćurčija ; Hrvatsko metalurško društvo, Zagreb
Marian Buršak ; Technical Univerzitety of košice, Slovakia
Jiri Kliber ; Tehnical Univerzitety of Ostrava, Czech Republic


Puni tekst: hrvatski pdf 727 Kb

str. 111-123

preuzimanja: 427

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 721 Kb

str. 124-136

preuzimanja: 282

citiraj


Sažetak

Analizira se utjecaj poprečne hrapavosti trake na procese dresiranja s mazivima. Analiza polazi od Reynoldsove diferencijalne jednadžbe za podmazivanje u koju je ugrađena poprečna hrapavost trake. U proračunu se uzima u obzir i visina maziva na traci te njezin utjecaj na visinu maziva na ulaznom presjeku zone deformacije. Istraživanja su pokazala da poprečna hrapavost ima dvojak utjecaj na visinu maziva na ulaznome presjeku zone deformacije. Za malu hrapavost trake visina mazivoga sloja ima tendenciju laganoga opadanja u odnosu na nominalnu visinu (kada se proces opisuje glatkoćom površina) da bi dalje s porastom hrapavosti debljina mazivoga sloja rasla. Pod nominalnom visinom maziva smatra se slučaj prijelaza konkavne plohe u konveksnu koja djeluje prividno ravnom kao da se proces opisuje glatkoćom površina. Izvršeno je i modeliranje mazivoga sloja za slučaj trenja nedovoljno ovlaženih površina. Okosnicu analize nosila je numerička metoda Monte-Carlo, a izvedeno je i približno analitičko rješenje koje je u usporedbi s numeričkom metodom dalo dobru podudarnost. Ova teorijska istraživanja mogu pojasniti neke pojave podmazivanja u plastičnoj deformaciji metala i činjenicu da oblik hrapavosti trake određuje oblik mazivoga sloja.

Ključne riječi

stanje mazivog sloja; gledište ispitivanja na teorijskom modelu; ledgište ispitivanja na materijalnom modelu; dresiranje traka; valjanje limova; hrapavost površine; Reynoldsova diferencijalna jednadžba; Monte-Carlo metoda; Fourierovi redovi

Hrčak ID:

71235

URI

https://hrcak.srce.hr/71235

Datum izdavanja:

15.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.296 *