Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fermentirano vlažno zrno kukuruza kao dodatak sjenaži lucerne djeluje superiorno na probavljivost suhe tvari obroka u odnosu na suho zrno kukuruza

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Department of Arable Crops, Forages and Grasses, Grassland Research Centre, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Josip Leto
Hrvoje Kutnjak
Martina Horg


Puni tekst: engleski pdf 451 Kb

str. 244-251

preuzimanja: 1.063

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi je li vlažno zrno kukuruza (HMM) kao dodatak sjenaži lucerne (AH) superiorno u odnosu na suho zrno kukuruza (LMM) obzirom na konzumaciju hrane i vode, te probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Lucerna (Medicago sativa L.) je košena u fenološkoj fazi početka cvatnje i silirana u bale ovijene plastičnom folijom. Prosječan udio suhe tvari (ST) i sirovih proteina (SP) u AH bio je 534,7 g kg-1 svježeg uzorka i 141 g kg-1 DM, respektivno. Prosječan udio ST u HMM i LMM bio je 795,9 i 915,1 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a prosječan udio SP (g kg-1 DM) bio je 116,8 i 106, respektivno. Istraživano je ukupno 5 hranidbenih tretmana uključujući hranidbu samo s AH, te AH s dodatkom HMM ili LMM u količini od 5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata. Veća probavljiost ST obroka (P<0,05) je utvrđena kod dodatka HMM sjenaži lucerne (5 ili 10 g d-1kg-1 tjelesne mase) u usporedbi s dodatkom LMM (5 ili 10 g d-1kg-1 tjelesne mase). Veća konzumacija svježeg obroka (P<0,05), ST obroka (P<0,05) i vode je utvrđena kod dodatka LMM u usporedbi s dodatkom HMM. Zaključeno je da HMM kao dodatak AH djeluje superiorno na probavljivost ST obroka u odnosu na LMM, a dodatak LMM ima prednosti u konzumaciji obroka odnosu na HMM.

Ključne riječi

sjenaža lucerne; vlažno zrno kukuruza; suho zrno kukuruza; konzumacija; probavljivost

Hrčak ID:

71493

URI

https://hrcak.srce.hr/71493

Datum izdavanja:

7.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.036 *