Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Smanjuje li se cjenovna elastičnost ponude mlijeka u SAD-u?

Marin Božić
Brian W. Gould


Puni tekst: engleski pdf 547 Kb

str. 5-36

preuzimanja: 286

citiraj


Sažetak

Ovaj rad ima tri glavna cilja: (i) kvantificirati utjecaj promjena cijena mlijeka i stočne hrane na proizvodnju mlijeka u SAD-u; (ii) istražiti posljedice tehnoloških promjena u proizvodnji mlijeka na elastičnost ponude i karakteristike mliječnog stada i (iii) generirati dugoročne dinamičke procjene elastičnosti ponude mlijeka na promjene cijena i buduće tehnološke promjene. Ekonometrijska se analiza temelji na doradi modela kojeg su osmislili Chavas i Klemme (1986). Koristili smo metodu residual-based bootstrap kako bi testirali hipoteze o dugoročnoj elastičnosti ponude. Utvrdili smo da je desetogodišnja elastičnost u 2007. bila manja nego u 1980. godini, što nas je iznenadilo. Moglo bi se pretpostaviti da će zbog bolje genetike, unaprijeđenog sustava upravljanja reprodukcijom i većih mliječnih farmi, mliječna industrija na cijene reagirati brže nego prije 30 godina kada su male i farme srednje veličine dominirale sektorom. Detaljna analiza ocijenjene strukture stada potkrepljuje pretpostavku da je pad cjenovne elastičnosti posljedica dugogodišnjeg prenaglašenog fokusa na prinos mlijeka prilikom genetičke selekcije. Intezivni proces proizvodnje mlijeka čini krave podložnima zdravstvenim problemima i nameće biološka ograničenja na dužinu ekonomski isplativog života krave. U takvim će se okolnostima teže provesti odluka o povećanju stada, dok će samo za održavanje veličine stada na stabilnoj razini biti potrebno više junica.

Ključne riječi

ponuda mlijeka; dugoročne elastičnosti

Hrčak ID:

71599

URI

https://hrcak.srce.hr/71599

Datum izdavanja:

15.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 968 *