Blanka Tariba
orcid.org/0000-0001-5908-506X
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Zorana Kljaković-Gašpić
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Alica Pizent
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
APA 6th Edition Tariba, B., Kljaković-Gašpić, Z. i Pizent, A. (2011). Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (3), 229-233. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
MLA 8th Edition Tariba, Blanka, et al. "Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 62, br. 3, 2011, str. 229-233. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition Tariba, Blanka, Zorana Kljaković-Gašpić i Alica Pizent. "Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 62, br. 3 (2011): 229-233. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
Harvard Tariba, B., Kljaković-Gašpić, Z., i Pizent, A. (2011). 'Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62(3), str. 229-233. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
Vancouver Tariba B, Kljaković-Gašpić Z, Pizent A. Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2011 [pristupljeno 01.03.2021.];62(3):229-233. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
IEEE B. Tariba, Z. Kljaković-Gašpić i A. Pizent, "Estimation of Copper Intake in Moderate Wine Consumers in Croatia", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.62, br. 3, str. 229-233, 2011. [Online]. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
Sažetak Kako bi se procijenila razina izloženosti bakru prilikom konzumacije vina te utvrdili mogući zdravstveni rizici za umjerene potrošače vina, skupljeni su i ispitani uzorci vina iz različitih vinogradarskih područja Hrvatske. Koncentracije Cu bile su u rasponu od 76 μg L-1 do 292 μg L-1 (medijan 180 μg L-1) u komercijalnim vinima te od 115 μg L-1 do 7.600 μg L-1 (medijan 258 μg L-1) u vinima domaće proizvodnje
(P>0,05). U tri ispitana vina domaće proizvodnje koncentracija Cu bila je iznad najviše dopuštene od 1000 μg L-1. Međutim, izračunani dnevni unos Cu u slučaju konzumacije ispitanih vina (u rasponu od
0,02 mg d-1 do 1,52 mg d-1) ne prelazi gornju granicu tolerancije unosa od 5 mg d-1 te nije zdravstveni rizik umjerenim potrošačima vina.