Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109

Procjena unosa bakra umjerenom konzumacijom vina

Blanka Tariba orcid id orcid.org/0000-0001-5908-506X ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Zorana Kljaković-Gašpić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Alica Pizent ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 82 Kb

str. 229-233

preuzimanja: 1.183

citiraj


Sažetak

Kako bi se procijenila razina izloženosti bakru prilikom konzumacije vina te utvrdili mogući zdravstveni rizici za umjerene potrošače vina, skupljeni su i ispitani uzorci vina iz različitih vinogradarskih područja Hrvatske. Koncentracije Cu bile su u rasponu od 76 μg L-1 do 292 μg L-1 (medijan 180 μg L-1) u komercijalnim vinima te od 115 μg L-1 do 7.600 μg L-1 (medijan 258 μg L-1) u vinima domaće proizvodnje
(P>0,05). U tri ispitana vina domaće proizvodnje koncentracija Cu bila je iznad najviše dopuštene od 1000 μg L-1. Međutim, izračunani dnevni unos Cu u slučaju konzumacije ispitanih vina (u rasponu od
0,02 mg d-1 do 1,52 mg d-1) ne prelazi gornju granicu tolerancije unosa od 5 mg d-1 te nije zdravstveni rizik umjerenim potrošačima vina.

Ključne riječi

dnevni unos; Hrvatska; procjena rizika; vino

Hrčak ID:

71768

URI

https://hrcak.srce.hr/71768

Datum izdavanja:

23.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.196 *