hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Josip Leto
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Luna Maslov

Puni tekst: hrvatski, pdf (352 KB) str. 269-282 preuzimanja: 1.046* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Leto, J., Perčulija, G., Bošnjak, K., Kutnjak, H. i Maslov, L. (2005). Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava. Mljekarstvo, 55 (4), 269-282. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/492
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava." Mljekarstvo, vol. 55, br. 4, 2005, str. 269-282. https://hrcak.srce.hr/492. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Josip Leto, Goran Perčulija, Krešimir Bošnjak, Hrvoje Kutnjak i Luna Maslov. "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava." Mljekarstvo 55, br. 4 (2005): 269-282. https://hrcak.srce.hr/492
Harvard
Vranić, M., et al. (2005). 'Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava', Mljekarstvo, 55(4), str. 269-282. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/492 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Leto J, Perčulija G, Bošnjak K, Kutnjak H i sur. Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 16.10.2019.];55(4):269-282. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/492
IEEE
M. Vranić, et al., "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava", Mljekarstvo, vol.55, br. 4, str. 269-282, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/492. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom šest mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu kukuruzne silaže tijekom druge godine istraživanja i usporediti kvalitetu kukuruzne silaže između prve i druge godine istraživanja. Uzorci kukuruzne silaže analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) davali su preporuku za hranidbu muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), korigirana suha tvar (KST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju poželjan sadržaj KST (352,99 g kg-1), visok sadržaj škroba (339,86 g kg-1ST) i NDF (422,65 g kg-1ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH= 3,65), uobičajenog sadržaja FME/ME (79%) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71,1%), ali vrlo niskog sadržaja proteina (58,96 g kg-1ST). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG dobivene su za sadržaj KST (P<0,05), D-vrijednosti (P<0,05), NDF (P<0,05), pH (P<0,05), škroba (P<0,05), ME (P<0,05) i OT (P<0,05). Usporedbom prosječnih rezultata kvalitete uzoraka kukuruzne silaže u dvije godine istraživanja utvrđeno je, da su uzorci kukuruzne silaže druge godine istraživanja imali statistički značajno niži sadržaj KST, SP i FME/ME (P<0,01).

Ključne riječi
kukuruzna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID: 492

URI
https://hrcak.srce.hr/492

[engleski]

Posjeta: 1.466 *