hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Josip Leto
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Luna Maslov

Puni tekst: hrvatski, pdf (317 KB) str. 297-308 preuzimanja: 553* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Leto, J., Perčulija, G., Bošnjak, K., Kutnjak, H. i Maslov, L. (2005). Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava. Mljekarstvo, 55 (4), 297-308. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/496
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava." Mljekarstvo, vol. 55, br. 4, 2005, str. 297-308. https://hrcak.srce.hr/496. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Josip Leto, Goran Perčulija, Krešimir Bošnjak, Hrvoje Kutnjak i Luna Maslov. "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava." Mljekarstvo 55, br. 4 (2005): 297-308. https://hrcak.srce.hr/496
Harvard
Vranić, M., et al. (2005). 'Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava', Mljekarstvo, 55(4), str. 297-308. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/496 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Leto J, Perčulija G, Bošnjak K, Kutnjak H i sur. Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 16.10.2019.];55(4):297-308. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/496
IEEE
M. Vranić, et al., "Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete sijena tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava", Mljekarstvo, vol.55, br. 4, str. 297-308, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/496. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom šest mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno sijeno prirodnih livada 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu sijena tijekom druge godine istraživanja i usporediti kvalitetu sijena između prve i druge godine istraživanja. Uzorci sijena analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) davali su preporuku za hranidbu muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), ugljikohidrati topivi u vodi (UTV) i probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost). Analizirani uzorci sijena u prosjeku su imali poželjan sadržaj ST (873,30 g kg-1 svježeg uzorka), visok sadržaj NDF (671,16 g kg-1ST), nizak sadržaj UTV (83,53 g kg-1 ST), SP (61,75 g kg-1 ST), ME (8,75 MJ kg-1 ST) i D-vrijednosti (58,33%). Utvrđene su visoke varijacije za sadržaj SP (40-133 g kg-1 ST), ME (6-11,7 MJ kg-1ST), UTV (21-160 g kg-1 ST) i D-vrijednosti (40-78%). Statistički značajne razlike između sijena pojedinih OPG-a dobivene su za sadržaj SP (P<0,05) koji je u prosjeku varirao od 40 g kg-1ST do 112,4 g kg-1ST. Između prve i druge godine istraživanja nisu utvrđene statistički značajne razlike ni za jedan utvrđivani parametar kvalitete.

Ključne riječi
sijeno, NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID: 496

URI
https://hrcak.srce.hr/496

[engleski]

Posjeta: 971 *