hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Trg sv. Trojstva 3, 31 000 Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Trg sv. Trojstva 3, 31 000 Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Trg sv. Trojstva 3, 31 000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (111 KB) str. 32-34 preuzimanja: 305* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. i Antunović, Z. (2011). Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (1), 32-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72568
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 1, 2011, str. 32-34. https://hrcak.srce.hr/72568. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac i Zvonko Antunović. "Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 1 (2011): 32-34. https://hrcak.srce.hr/72568
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., i Antunović, Z. (2011). 'Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(1), str. 32-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72568 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z. Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 17.07.2019.];XIII(1):32-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72568
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac i Z. Antunović, "Utjecaj proizvodnog sustava na fi zikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 1, str. 32-34, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72568. [Citirano: 17.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (45 KB) str. 35-35 preuzimanja: 122* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. i Antunović, Z. (2011). Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (1), 35-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72568
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 1, 2011, str. 35-35. https://hrcak.srce.hr/72568. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac i Zvonko Antunović. "Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 1 (2011): 35-35. https://hrcak.srce.hr/72568
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., i Antunović, Z. (2011). 'Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(1), str. 35-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72568 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z. Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 17.07.2019.];XIII(1):35-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72568
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac i Z. Antunović, "Infl uence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 1, str. 35-35, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72568. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
Svinje iz otvorenog sustava (n=20) klane su s tjelesnom masom masom od 130,75 ± 5,45 kg, a svinje iz poluotvorenog sustava (n=16)
s tjelesnom masom 130,37 ± 6,84 kg. Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića, m. longissimus dorsi (MLD),
uzetim u visini između 13. i 14. rebra. Senzorna svojstva mesa (miris, okus, čvrstoća-nježnost i sočnost) ocijenjene su komisijski (10 članova)
s ocjenama od 1 (minimalno) do 6 (maksimalno). Proizvodni sustavi (otvoreni i poluotvoreni) značajno su utjecali na neke pokazatelje
kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Meso svinja iz otvorenog sustava imalo je značajno više pH2 vrijednosti (5,75:5,61),
manje svijetlu boju (48,00:51,15), manji udio masti (5,40%:6,89%), veći udio pepela (1,20%:1,02%) te nešto slabiju nježnost i sočnost
u odnosu na meso svinja iz poluotvorenog sustava. Svi pokazatelji tehnološke kakvoće mesa bili su normalni u obje skupine, a senzorska svojstva vrlo dobra.

Ključne riječi
proizvodni sustav; kakvoća svinjskoga mesa; crna slavonska svinja

Hrčak ID: 72568

URI
https://hrcak.srce.hr/72568

[engleski]

Posjeta: 627 *