Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Janjetina

Tihana Fumić ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Tomislav Mikuš ; veučilište u Zagrebu, Veterinarski Fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 106 Kb

str. 105-108

preuzimanja: 4.870

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 42 Kb

str. 108-108

preuzimanja: 606

citiraj


Sažetak

Sažetak
Ovčarstvo je tradicionalna aktivnost većine mediteranskih zemalja, a mlada janjetina, koja je posebno cijenjena, kod nas se uzgaja
na otocima i priobalju te na padinama krša. Najpoznatija je lička janjetina, zatim paška, bračka i creska. Specijalna kvaliteta tog otočkog
janjećeg mesa bogatstvo je jodom. U radu je stavljen osvrt na Pravilnik o kakvoći ovčjih trupova i polovica, energetsku i nutritivnu vrijednost janjećeg mesa, te na specifi čnosti konzumacije janjetine u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

janjeće meso; klasifi kacija; energetska i nutritivna vrijednost

Hrčak ID:

72576

URI

https://hrcak.srce.hr/72576

Datum izdavanja:

15.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.805 *