hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije

Enida Članjak ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Muhamed Smajlović ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica ; Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: hrvatski, pdf (210 KB) str. 167-174 preuzimanja: 300* citiraj
APA 6th Edition
Članjak, E., Smajlović, M., Čaklovica, F., Alagić, D., Čaklovica, K. i Smajlović, A. (2011). Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 167-174. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72580
MLA 8th Edition
Članjak, Enida, et al. "Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 167-174. https://hrcak.srce.hr/72580. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Članjak, Enida, Muhamed Smajlović, Faruk Čaklovica, Davor Alagić, Kenan Čaklovica i Ahmed Smajlović. "Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 167-174. https://hrcak.srce.hr/72580
Harvard
Članjak, E., et al. (2011). 'Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 167-174. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72580 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Članjak E, Smajlović M, Čaklovica F, Alagić D, Čaklovica K, Smajlović A. Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 16.07.2019.];XIII(3):167-174. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72580
IEEE
E. Članjak, M. Smajlović, F. Čaklovica, D. Alagić, K. Čaklovica i A. Smajlović, "Detekcija ostataka enrofloksacina u kozumnom pilećem mesu mikrobiološkom (test inhibicije rasta) i ELISA metodom nakon eksperimentalne profilaktičke i terapijske aplikacije", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 167-174, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72580. [Citirano: 16.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (204 KB) str. 198-205 preuzimanja: 1.160* citiraj
APA 6th Edition
Članjak, E., Smajlović, M., Čaklovica, F., Alagić, D., Čaklovica, K. i Smajlović, A. (2011). Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 198-205. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72580
MLA 8th Edition
Članjak, Enida, et al. "Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 198-205. https://hrcak.srce.hr/72580. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Članjak, Enida, Muhamed Smajlović, Faruk Čaklovica, Davor Alagić, Kenan Čaklovica i Ahmed Smajlović. "Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 198-205. https://hrcak.srce.hr/72580
Harvard
Članjak, E., et al. (2011). 'Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 198-205. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72580 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Članjak E, Smajlović M, Čaklovica F, Alagić D, Čaklovica K, Smajlović A. Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 16.07.2019.];XIII(3):198-205. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72580
IEEE
E. Članjak, M. Smajlović, F. Čaklovica, D. Alagić, K. Čaklovica i A. Smajlović, "Detection of enrofloxacin residues in chicken meat by microbiological (growth inhibition test) and ELISA method after experimental prophylactic and therapeutic application", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 198-205, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72580. [Citirano: 16.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
U radu su predstavljeni rezultati detekcije ostataka enrofloksacina u mišićnom tkivu i tkivu jetre brojlera nakon eksperimentalne aplikacije
profilaktičkih i terapijskih doza ispitujućeg lijeka. Za detekciju ostataka enrofloksacina u mišićnom tkivu i tkivu jetre korištene
su dvije metode: mikrobiološka metoda (test inhibicije rasta) i ELISA test. Cilj istraživanja je ispitati pouzdanost metode mikrobiološkog
testa inhibicije rasta (difuzijska metoda) uz primjenu referentnog soja E. coli ATCC 10 536 kao test-mikroorganizma za detekciju
rezidua enrofloksacina u konzumnom mesu brojlera, te usporediti primijenjene metode. Phi koeficijentom korelacije ustanovljeno je
da postoji statistički visoko signifikantna pozitivna korelacija (p << 0,001) između podataka mikrobiološke i ELISA metode i u uzorcima
mišićnog tkiva i u tkivu jetre, te da u eksperimentalnim uvjetima, mikrobiološka i ELISA metoda daju jednako pouzdane rezultate
detekcije dozvoljenih količina rezidua enrofloksacina, iako je riječ o različitim mjerama (mm ili ppb) istog fenomena.

Ključne riječi
enrofloksacin; test inhibicije rasta; ELISA

Hrčak ID: 72580

URI
https://hrcak.srce.hr/72580

[engleski]

Posjeta: 1.641 *