hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Dioksini u hranidbenom lancu

Zorka ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, Zagreb
Marija Sedak ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, Zagreb
Maja Đokić ; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, Zagreb
Darija Vratarić ; Uprava za veterinarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (151 KB) str. 175-178 preuzimanja: 1.582* citiraj
APA 6th Edition
Z., Sedak, M., Đokić, M. i Vratarić, D. (2011). Dioksini u hranidbenom lancu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 175-178. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72581
MLA 8th Edition
Zorka, et al. "Dioksini u hranidbenom lancu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 175-178. https://hrcak.srce.hr/72581. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Zorka, Marija Sedak, Maja Đokić i Darija Vratarić. "Dioksini u hranidbenom lancu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 175-178. https://hrcak.srce.hr/72581
Harvard
Z., et al. (2011). 'Dioksini u hranidbenom lancu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 175-178. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72581 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Z, Sedak M, Đokić M, Vratarić D. Dioksini u hranidbenom lancu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 24.07.2019.];XIII(3):175-178. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72581
IEEE
Z., M. Sedak, M. Đokić i D. Vratarić, "Dioksini u hranidbenom lancu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 175-178, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72581. [Citirano: 24.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (154 KB) str. 206-209 preuzimanja: 192* citiraj
APA 6th Edition
Z., Sedak, M., Đokić, M. i Vratarić, D. (2011). Dioxins in food chain. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (3), 206-209. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72581
MLA 8th Edition
Zorka, et al. "Dioxins in food chain." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 3, 2011, str. 206-209. https://hrcak.srce.hr/72581. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Zorka, Marija Sedak, Maja Đokić i Darija Vratarić. "Dioxins in food chain." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 3 (2011): 206-209. https://hrcak.srce.hr/72581
Harvard
Z., et al. (2011). 'Dioxins in food chain', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(3), str. 206-209. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72581 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Z, Sedak M, Đokić M, Vratarić D. Dioxins in food chain. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 24.07.2019.];XIII(3):206-209. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72581
IEEE
Z., M. Sedak, M. Đokić i D. Vratarić, "Dioxins in food chain", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 3, str. 206-209, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72581. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
Dioksini i dioksinima slični spojevi objedinjuju 29 različitih kongenera dioksina, furana i polikloriranih bifenila (PCB). Toksičnost navedenih
spojeva vrlo je slična. Najtoksičniji kongener je 2,3,7,8-tetrakloro-dibenzo-p-dioksin (TCDD). Toksični potencijal ostalih dioksina
(PCDD) i furana (PCDF) definira se u odnosu na TCDD. Izloženost ljudi dioksinima uglavnom se odnosi na izloženost preko hrane.
Kada dioksini dospiju u organizam, dijelom se metaboliziraju i eliminiraju iz organizma, a dijelom se akumuliraju u masnom tkivu.
Zakonskim propisima regulirano je da se udio dioksina u hrani i hrani za životinje izražava toksičnim ekvivalentom (TEQ).

Ključne riječi
dioksini; poliklorirani bifenili; hrana

Hrčak ID: 72581

URI
https://hrcak.srce.hr/72581

[engleski]

Posjeta: 2.052 *