hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone

Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M.Demerca 1, 48260 Križevci
Nevijo Zdolec ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica
Željka Cvrtila Fleck ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica
Anamaria Ekert Kabalin ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za stočarstvo
Glorija Ćorić-Alagić ; Obrtnička škola Koprivnica, Trg Slobode 7, 48 000 Koprivnica
Miomir Stojnović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, 48 000 Koprivnica

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 250-255 preuzimanja: 493* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, D., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Cvrtila Fleck, Ž., Kozačinski, L., ... Stojnović, M. (2011). Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (4), 250-255. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72583
MLA 8th Edition
Alagić, Damir, et al. "Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 4, 2011, str. 250-255. https://hrcak.srce.hr/72583. Citirano 17.10.2019.
Chicago 17th Edition
Alagić, Damir, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Ivana Filipović, Željka Cvrtila Fleck, Lidija Kozačinski, Anamaria Ekert Kabalin, Glorija Ćorić-Alagić i Miomir Stojnović. "Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 4 (2011): 250-255. https://hrcak.srce.hr/72583
Harvard
Alagić, D., et al. (2011). 'Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(4), str. 250-255. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72583 (Datum pristupa: 17.10.2019.)
Vancouver
Alagić D, Zdolec N, Njari B, Filipović I, Cvrtila Fleck Ž, Kozačinski L i sur. Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 17.10.2019.];XIII(4):250-255. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72583
IEEE
D. Alagić, et al., "Kakvoća fermentiranih kobasica od konjskog mesa tijekom tri proizvodne sezone", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 4, str. 250-255, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72583. [Citirano: 17.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 277-283 preuzimanja: 338* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, D., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Cvrtila Fleck, Ž., Kozačinski, L., ... Stojnović, M. (2011). The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (4), 277-283. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72583
MLA 8th Edition
Alagić, Damir, et al. "The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 4, 2011, str. 277-283. https://hrcak.srce.hr/72583. Citirano 17.10.2019.
Chicago 17th Edition
Alagić, Damir, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Ivana Filipović, Željka Cvrtila Fleck, Lidija Kozačinski, Anamaria Ekert Kabalin, Glorija Ćorić-Alagić i Miomir Stojnović. "The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 4 (2011): 277-283. https://hrcak.srce.hr/72583
Harvard
Alagić, D., et al. (2011). 'The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(4), str. 277-283. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72583 (Datum pristupa: 17.10.2019.)
Vancouver
Alagić D, Zdolec N, Njari B, Filipović I, Cvrtila Fleck Ž, Kozačinski L i sur. The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 17.10.2019.];XIII(4):277-283. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72583
IEEE
D. Alagić, et al., "The quality of fermented sausages of horse meat during the three production seasons", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 4, str. 277-283, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72583. [Citirano: 17.10.2019.]

Sažetak
Sažetak
Proizvodnja fermentiranih kobasica od konjskog mesa u našoj zemlji ima dugu tradiciju koja obogaćuje našu gastronomsku ponudu.
No, premalo je dostupnih podataka o takvoj tradicionalnoj proizvodnji i kakvoći proizvoda da bi se moglo govoriti o standardizaciji i zaštiti izvornosti. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti fizikalno-kemijska i senzorska svojstva kobasica od konjskog mesa, a u ovisnosti o sezoni proizvodnje te fazi zrenja. Prosječne vrijednosti pH u gotovom proizvodu iznosile su 5,83, udio vode 19,90 %, aktivitet vode 0,896, količina NaCl-a 3,44 % te amonijaka 0,42 mg%. Senzornom ocjenom utvrđena su neznatna odstupanja u senzornim svojstvima kobasica u odnosu na sezonu proizvodnje. Tijekom zrenja utvrđene su prema sezoni proizvodnje statistički značajne razlike (p<0,05) fizikalno-kemijskih pokazatelja koje ipak nisu značajno utjecale na ujednačenost kakvoće gotovih proizvoda.

Ključne riječi
fermentirane kobasice; konjsko meso; fizikalno-kemijske promjene; kakvoća

Hrčak ID: 72583

URI
https://hrcak.srce.hr/72583

[engleski]

Posjeta: 1.120 *