hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom

Darko Uher ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov

Puni tekst: hrvatski, pdf (654 KB) str. 323-338 preuzimanja: 325* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z. i Blažinkov, M. (2005). Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom. Mljekarstvo, 55 (4), 323-338. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/499
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom." Mljekarstvo, vol. 55, br. 4, 2005, str. 323-338. https://hrcak.srce.hr/499. Citirano 23.10.2019.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa i Mihaela Blažinkov. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom." Mljekarstvo 55, br. 4 (2005): 323-338. https://hrcak.srce.hr/499
Harvard
Uher, D., Štafa, Z., i Blažinkov, M. (2005). 'Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom', Mljekarstvo, 55(4), str. 323-338. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/499 (Datum pristupa: 23.10.2019.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Blažinkov M. Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 23.10.2019.];55(4):323-338. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/499
IEEE
D. Uher, Z. Štafa i M. Blažinkov, "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s pšenicom", Mljekarstvo, vol.55, br. 4, str. 323-338, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/499. [Citirano: 23.10.2019.]

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učin-kovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U utvrđivanju (25. 04. 2000. i 2001.) ukupni najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (154), kao i aktivni broj kvržica 144. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 46,3 t ha-1 (kontrola) do 54,7 t ha-1 (bakterizacija). U ukupnom prinosu zelene mase, udio mase graška iznosio je od 28 % (prihrana dušikom) pa do 34 % (kontrola). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 11,65 t ha-1 (kontrola) pa do 13,25 t ha-1 (prihrana dušikom). U masi bakterizirane varijante 2 i kontrolne varijante 1 je utvrđen veći udio graška u suhoj tvari (29,6 i 28 %) u odnosu na dušikom prihranjivane varijante 3 (23,8 %) i 4 (22,5 %). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 196 kg ha-1 (kontrola) do 300 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 1 707 kg ha-1 (kontrola) do 2 111 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 903 kg ha-1 (kontrola) do 2 407 kg ha-1 (prihrana dušikom).

Ključne riječi
bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID: 499

URI
https://hrcak.srce.hr/499

[engleski]

Posjeta: 670 *