hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka

Sonja Damjanović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
Jasmina Havranek

Puni tekst: hrvatski, pdf (220 KB) str. 221-232 preuzimanja: 2.092* citiraj
APA 6th Edition
Damjanović, S., Samaržija, D. i Havranek, J. (2006). Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka. Mljekarstvo, 56 (3), 221-232. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/7218
MLA 8th Edition
Damjanović, Sonja, et al. "Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka." Mljekarstvo, vol. 56, br. 3, 2006, str. 221-232. https://hrcak.srce.hr/7218. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Damjanović, Sonja, Dubravka Samaržija i Jasmina Havranek. "Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka." Mljekarstvo 56, br. 3 (2006): 221-232. https://hrcak.srce.hr/7218
Harvard
Damjanović, S., Samaržija, D., i Havranek, J. (2006). 'Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka', Mljekarstvo, 56(3), str. 221-232. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/7218 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Damjanović S, Samaržija D, Havranek J. Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 17.09.2019.];56(3):221-232. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7218
IEEE
S. Damjanović, D. Samaržija i J. Havranek, "Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka", Mljekarstvo, vol.56, br. 3, str. 221-232, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7218. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
U odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda u svijetu proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem se mijenjaju svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK (deoksiribonukleinska kiselina) epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA (Enzyme - Linked Immunosorbent Assay), kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.

Ključne riječi
patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja

Hrčak ID: 7218

URI
https://hrcak.srce.hr/7218

[engleski]

Posjeta: 3.731 *