hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Sfingozinske baze u mlijeku

Slavica Ribar ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za kemiju i biokemiju, Šalata 3, 10000 Zagreb
Ivana Karmelić
Marko Mesarić

Puni tekst: hrvatski, pdf (249 KB) str. 255-268 preuzimanja: 1.134* citiraj
APA 6th Edition
Ribar, S., Karmelić, I. i Mesarić, M. (2006). Sfingozinske baze u mlijeku. Mljekarstvo, 56 (3), 255-268. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/7221
MLA 8th Edition
Ribar, Slavica, et al. "Sfingozinske baze u mlijeku." Mljekarstvo, vol. 56, br. 3, 2006, str. 255-268. https://hrcak.srce.hr/7221. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Ribar, Slavica, Ivana Karmelić i Marko Mesarić. "Sfingozinske baze u mlijeku." Mljekarstvo 56, br. 3 (2006): 255-268. https://hrcak.srce.hr/7221
Harvard
Ribar, S., Karmelić, I., i Mesarić, M. (2006). 'Sfingozinske baze u mlijeku', Mljekarstvo, 56(3), str. 255-268. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/7221 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Ribar S, Karmelić I, Mesarić M. Sfingozinske baze u mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 17.09.2019.];56(3):255-268. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7221
IEEE
S. Ribar, I. Karmelić i M. Mesarić, "Sfingozinske baze u mlijeku", Mljekarstvo, vol.56, br. 3, str. 255-268, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7221. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Sfingolipidi su sastojci membrana prisutni u svim eukariotskim stanicama. Definirani su kao spojevi koji kao okosnicu imaju dugolančanu sfingozinsku bazu. Najčešće dugolančane baze u većini sisavaca su D-erythro-sfinganin i sfingozin. Sfingolipida se, u manjim količinama, može naći u raznim vrstama hrane. Mliječna mast sadržava različite vrste sfingolipida. Iako se prvobitno pretpostavljalo da su sfingolipidi važni kao strukturne komponente membrane, danas se zna da imaju i značajnu fiziološku ulogu. Sfingolipidi iz hrane sve su značajniji zbog svoje moguće uloge u inhibiciji karcinoma kolona. Svrha ovog rada bila je odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfiganina i sfingozina u mlijeku (majčino, kravlje, ovčje, kozje i sojino mlijeko). Sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingozinske baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Sfinganin i sfingozin su određeni pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razliku u koncentracijama sfingozinskih baza u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u kravljem mlijeku bile su niže nego u majčinom mlijeku, dok su koncentracije ukupnih sfingozinskih baza u ovčjem i kozjem mlijeku bile više od onih u majčinom i kravljem mlijeku. Pasterizacijom se smanjuje količina većine sfingozinskih baza.

Ključne riječi
mlijeko; sfinganin; sfingozin

Hrčak ID: 7221

URI
https://hrcak.srce.hr/7221

[engleski]

Posjeta: 1.575 *