hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu

Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Krešimir Bošnjak
Marina Vranić
Goran Perčulija
Ivana Matić
Hrvoje Kutnjak
Žarko Miljanić

Puni tekst: hrvatski, pdf (340 KB) str. 269-283 preuzimanja: 926* citiraj
APA 6th Edition
Leto, J., Knežević, M., Bošnjak, K., Vranić, M., Perčulija, G., Matić, I., ... Miljanić, Ž. (2006). Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu. Mljekarstvo, 56 (3), 269-283. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/7222
MLA 8th Edition
Leto, Josip, et al. "Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu." Mljekarstvo, vol. 56, br. 3, 2006, str. 269-283. https://hrcak.srce.hr/7222. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Leto, Josip, Mladen Knežević, Krešimir Bošnjak, Marina Vranić, Goran Perčulija, Ivana Matić, Hrvoje Kutnjak i Žarko Miljanić. "Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu." Mljekarstvo 56, br. 3 (2006): 269-283. https://hrcak.srce.hr/7222
Harvard
Leto, J., et al. (2006). 'Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu', Mljekarstvo, 56(3), str. 269-283. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/7222 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Leto J, Knežević M, Bošnjak K, Vranić M, Perčulija G, Matić I i sur. Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 17.09.2019.];56(3):269-283. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7222
IEEE
J. Leto, et al., "Produktivnost, kemijski sastav i održivost lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu", Mljekarstvo, vol.56, br. 3, str. 269-283, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7222. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Lucerna je zbog svojih izvrsnih hranidbenih karakteristika i visokih prinosa najvažnija krmna kultura u proizvodnji voluminozne stočne hrane. Glavni ograničavajući činitelj u proizvodnji hrane na svjetskoj razini je zakiseljavanje tala. Trenutno je oko 40% svjetskih poljoprivrednih tala kiselo. Na kiselim tlima (pH ispod 5,2) lucerna se teško uzgaja, iako se u novije vrijeme ova kultura sve više širi i na tlima s pH 5,2-6,2. Gotovo 50% državnog područja RH nalazi se iznad 200 m nadmorske visine, tj. u brdskom i planinskom području. Tla u tim područjima često su kisele reakcije, pa se širenje lucerne u ovim područjima može osigurati odgovarajućim agromelioracijskim i agrotehničkim zahvatima, kao i odabirom tolerantnijih (plastičnijih) sorata, selekcioniranih za uzgoj na kiselijim tlima. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi mogućnost uzgoja različitih uvoznih kultivara lucerne na umjereno kiselom planinskom tlu. Ni u jednoj godini istraživanja nije bilo značajnih razlika u prinosima suhe tvari (ST) među kultivarima unutar pojedinih otkosa, kao ni u ukupnoj godišnjoj produkciji ST (P>0.05). Prosječni prinos ST svih kultivara u 2000. godini iznosio je 7,07 t/ha, u 2001. 10,94 t/ha, a u 2002. 12,78 t/ha. Utvrđene su značajne razlike u prosječnim prinosima ST otkosa (P<0.01) u svim godinama istraživanja. Nisu utvrđene značajne razlike među kultivarima lucerne ni u jednom istraživanom kemijskom svojstvu (P>0.05). Prosječni sadržaj sirovih bjelančevina (SB) iznosio je 28,20%, dok su sadržaji sirove masti (SM), sirovih vlakana (SV) i nedušičnih ekstraktivnih tvari (NET) iznosili 3,73%, 16,15%, 29,19%, respektivno. Nisu utvrđene značajne razlike u pokrovnosti među kultivarima u pojedinim godinama, ni u jesen ni u proljeće, kao ni u prosječnoj pokrovnosti kultivara lucerne u cjelokupnom istraživačkom razdoblju (P>0.05). Postojale su značajne razlike u prosječnoj pokrovnosti među godinama u jesenskom (P<0.05) i proljetnom očitanju (P<0.01). Prosječna pokrovnost svih kultivara lucerne bila je značajno najmanja u zadnjoj godini istraživanja, tj. u jesen 2001. (72,81%) i u proljeće 2002. (64,37%). Istraživani kultivari lucerne pogodni su za uzgoj u sličnim agroekološkim uvjetima, jer se po ostvarenim prinosima ST, kemijskom sastavu i održivosti kreću u okvirima vrijednosti ovih svojstava utvrđenih u nizinskom području Hrvatske, ali i drugih zemalja.

Ključne riječi
lucerna; kisela tla; prinos; kemijski sastav; pokrovnost

Hrčak ID: 7222

URI
https://hrcak.srce.hr/7222

[engleski]

Posjeta: 1.824 *