hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Sulejman Redžepović
Zlatko Svečnjak
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić

Puni tekst: hrvatski, pdf (262 KB) str. 285-298 preuzimanja: 368* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z., Redžepović, S., Svečnjak, Z., Blažinkov, M. i Kaučić, D. (2006). Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo, 56 (3), 285-298. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/7225
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo, vol. 56, br. 3, 2006, str. 285-298. https://hrcak.srce.hr/7225. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Sulejman Redžepović, Zlatko Svečnjak, Mihaela Blažinkov i Dražen Kaučić. "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo 56, br. 3 (2006): 285-298. https://hrcak.srce.hr/7225
Harvard
Uher, D., et al. (2006). 'Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana', Mljekarstvo, 56(3), str. 285-298. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/7225 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Redžepović S, Svečnjak Z, Blažinkov M, Kaučić D. Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 17.09.2019.];56(3):285-298. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7225
IEEE
D. Uher, Z. Štafa, S. Redžepović, Z. Svečnjak, M. Blažinkov i D. Kaučić, "Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana", Mljekarstvo, vol.56, br. 3, str. 285-298, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7225. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. - 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelo-tvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masa suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2 (0,710 g/varijanti). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 8,64 t ha-1 (kontrola) do 10,98 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 942 kg ha-1 (kontrola) do 1 510 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 450 kg ha-1 (kontrola) do 813 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 392 kg ha-1 (kontrola) do 2 140 kg ha-1 (bakterizacija).

Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID: 7225

URI
https://hrcak.srce.hr/7225

[engleski]

Posjeta: 707 *