Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s pšenicom cv. Sana

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Sulejman Redžepović
Zlatko Svečnjak
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić


Puni tekst: hrvatski pdf 262 Kb

str. 285-298

preuzimanja: 679

citiraj


Sažetak

Dvogodišnjim istraživanjima (1999. - 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelo-tvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masa suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2 (0,710 g/varijanti). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 8,64 t ha-1 (kontrola) do 10,98 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 942 kg ha-1 (kontrola) do 1 510 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 450 kg ha-1 (kontrola) do 813 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 392 kg ha-1 (kontrola) do 2 140 kg ha-1 (bakterizacija).

Ključne riječi

bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID:

7225

URI

https://hrcak.srce.hr/7225

Datum izdavanja:

11.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.562 *