Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu

Branislava Belić
Marko R. Cincović ; Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivredni fakultet, Trg D. Obradovića 8, Novi Sad, Vojvodina, Srbija
Anka Popović-Vranješ
Radovan Pejanović
Milan Krajinović


Puni tekst: hrvatski pdf 822 Kb

str. 309-318

preuzimanja: 1.174

citiraj


Sažetak

Toplinski stres je veliki ekonomski problem u mliječnom govedarstvu, jer dovodi do smanjene proizvodnje i kvalitete mlijeka. Smanjena proizvodnja i kvaliteta mlijeka nastaje kao posljedica smanjenog unosa hrane i promjena u postapsorpcijskom metabolizmu hranjivih tvari. Cilj ovog rada bio je utvrditi postapsorpcijsku upotrebu glukoze, neesterificiranih masnih kiselina (NEFA), beta hidroksibutirata (BHB) i uree u procesu proizvodnje mlijeka, određivanjem postprandijalne koncentracije metabolita i stupnja ekstrakcije metabolita u mliječnoj žlijezdi. Glukoza se povećano koristi u energetske svrhe u organizmu tijekom djelovanja toplinskog stresa, pa manja količina glukoze dolazi do mliječne žlijezde. Zbog toga opada koncentracija laktoze u mlijeku. Mliječna žlijezda se adaptira na smanjen dotok glukoze i povećano koristi NEFA i BHB za svoje potrebe, što negativno utječe na mliječnu mast i proteine. Urea koja je u povećanoj koncentraciji tijekom toplinskog stresa lako prolazi kroz mliječnu žlijezdu i pokazuje negativan utjecaj na proteine mlijeka. Sve navedeno smanjuje količinu proizvedenog mlijeka. Smanjen dotok glukoze u mliječnu žlijezdu, povećano iskorištavanje NEFA i BHB za proizvodnju mlijeka i povišena koncentracija uree tijekom toplinskog stresa direktno utječu na proizvodnju i kvalitetu mlijeka.

Ključne riječi

mliječne krave; toplinski stres; proizvodnja mlijeka; metabolizam

Hrčak ID:

75426

URI

https://hrcak.srce.hr/75426

Datum izdavanja:

27.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.315 *