Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom

Nataša Pintić-Pukec ; Croatian Agricultural Agency, Poljana Križevačka 185, Križevci, Croatia
Zdravko Barać
Ana Dakić
Danijela Stručić
Davorka Blažek


Puni tekst: engleski pdf 653 Kb

str. 336-340

preuzimanja: 2.354

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka referentnom (termistor krioskopskom) i instrumentalnom metodom (infracrvena spektrometrija). Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnost određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka u uzorcima konzerviranim azidiolom referentnom i instrumentalnom metodom. Tijekom triju istraživanih razdoblja ukupno je analizirano 500 uzoraka kravljeg mlijeka. Uzimani su na sabiralištima sjeverozapadne Hrvatske. Ispitani su nakon konzerviranja azidiolom (0,3 mL azidiola/40 mL; 0,011 g natrij azida/40 mL) i bez konzervansa (kontrolni). Točka ledišta određivana je u duplikatu. Utvrđeno je da su prosječni rezultati analiza točke ledišta uzoraka kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom niži u usporedbi s kontrolnim. Utvrđena je statistički značajna razlika (P<0,05; P<0,01) između prosječnih vrijednosti analiza uzoraka konzerviranih azidiolom i kontrolnih uzoraka u svim razdobljima istraživanja. Na temelju rezultata istraživanja zaključuje se da konzervans azidiol značajno utječe na određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka neovisno o metodi ispitivanja, što može dovesti do krivog tumačenja rezultata analiza.

Ključne riječi

kravlje mlijeko; točka ledišta; konzervans; termistor krioskopska metoda; infracrvena spektrometrija

Hrčak ID:

75429

URI

https://hrcak.srce.hr/75429

Datum izdavanja:

27.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.411 *