hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.5 No.1 Travanj 1994.

Izvorni znanstveni članak

Svetište zemlje - Kultno središte Konkomba u sjevernoj Gani

Henryk Zimon ; Katedra historii i etnologu religii kul., Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin, Polska

Puni tekst: hrvatski, pdf (757 KB) str. 181-194 preuzimanja: 190* citiraj
APA
Zimon, H. (1993). Svetište zemlje - Kultno središte Konkomba u sjevernoj Gani. Studia ethnologica Croatica, 5(1), 181-194. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75690

Sažetak
Zemlja ima neobično važnu ulogu u gospodarskom, društvenom i religijskom životu naroda Konkomba odnosno u životu naroda Zapadne Afrike. Mnogi narodi sjeverne Gane zemlju smatraju ženom neba.
Prema vjerovanju Konkomba božanstvo zemlje Kiting je majka boga Uwumbor koji se poistovjećuje s nebom. Uwumbor je stvoritelj zemlje i neba, duhova i ljudi. Kitingje jedinstveno i sveopće božanstvo za sve Konkombe. Pojam i kult tog božanstva u sveopćem smislu danas se izrazito ne pojavljuje u vjerovanjima i obredima Konkomba iz predjela Sabobe. Personificirano božanstvo zemlje sveopćeg karaktera manifestira se kod većine duhova zemlje, zaštitnika pojedinih rodova. Duhovi zemlje, prikazani u svetištima imaju muški ili ženski karakter. Svaki rod, a vrlo rijetko veća grupacija, imaju svetište zemlje nazvano litingbaln, koji simbolizira i prikazuje lokalni duh zemlje, zaštitnika svih stanovnika određenog roda. Duh zemlje je izvor života, davalac plodnosti i hrane, garancija sigurnosti, mira, istovremeno mjerilo za moralni kodeks i društveni sklad.

Ključne riječi
Zapadna Afrika; Gana; narod Konkomba; božanstvo zemlje

Hrčak ID: 75690

URI
https://hrcak.srce.hr/75690

[engleski]

Posjeta: 382 *