hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Gift as a symbol of interhuman relations

Anna Zambrzycka-Kunachowicz ; Uniwersytet Jagiellonski, Katedra Etnografu Slowian, Krakow, Polska

Puni tekst: engleski, pdf (598 KB) str. 163-172 preuzimanja: 463* citiraj
APA 6th Edition
Zambrzycka-Kunachowicz, A. (1991). Dar kao simbol društvenoga suživota. Studia ethnologica Croatica, 3 (1), 163-172. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75770
MLA 8th Edition
Zambrzycka-Kunachowicz, Anna. "Dar kao simbol društvenoga suživota." Studia ethnologica Croatica, vol. 3, br. 1, 1991, str. 163-172. https://hrcak.srce.hr/75770. Citirano 24.07.2021.
Chicago 17th Edition
Zambrzycka-Kunachowicz, Anna. "Dar kao simbol društvenoga suživota." Studia ethnologica Croatica 3, br. 1 (1991): 163-172. https://hrcak.srce.hr/75770
Harvard
Zambrzycka-Kunachowicz, A. (1991). 'Dar kao simbol društvenoga suživota', Studia ethnologica Croatica, 3(1), str. 163-172. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75770 (Datum pristupa: 24.07.2021.)
Vancouver
Zambrzycka-Kunachowicz A. Dar kao simbol društvenoga suživota. Studia ethnologica Croatica [Internet]. 1991 [pristupljeno 24.07.2021.];3(1):163-172. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75770
IEEE
A. Zambrzycka-Kunachowicz, "Dar kao simbol društvenoga suživota", Studia ethnologica Croatica, vol.3, br. 1, str. 163-172, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75770. [Citirano: 24.07.2021.]

Sažetak
U članku se razmatra pojam dara i njegov značenjski opseg, a kao polazište se uzima tvrdnja daje dar kategorija kulture. Time on predstavlja jedan od temeljnih i univerzalnih pojmova. Univerzalnost takvih kategorija proizlazi iz činjenice da su one čovjeku svojstvene na svakoj etapi njegove povijesti iako se sadržaj kategorije može mijenjati. One čine osnovni semantički "inventar" kulture. Tretiranje pojma dara kao kategorije polazi od tvrdnje da se bit dara može shvatiti samo onda ako ga se uzima kao element simboličke kulture. Situacije u kojima se on javlja govore o čovjeku koji živi u svijetu određenih vrednota i vrši izbor među njima.
Analiza značenja riječi "dar" i njegovih sinonima te izvedenih glagolskih oblika nađenih u rječnicima poljskog jezika pokazuje da su to znakovi aksiološkog usmjerenja koji pokazuju određene odnose prema različitim vrstama i lipu vrijednosti. Pojam dara ima aksiološku dimenziju, ali i etičku, jer sadrži moralnu poruku. Dar je simbol veze među ljudima čiji je zajednički sadržaj skladan suživot temeljen na prijateljstvu, uzajamnoj dobrohotnosti, zahvalnosti, bezinteresnoj darežljivosti. Neprihvaćanje dara znak je odbacivanja i odbijanja ovakvoga kontakta u konkretnoj situaciji. Dar nagrađuje ili služi za oblikovanje stavova kao što su: spremnost za opraštanje, pokazivanje dobrote i milosrđa.
Značenjska struktura pojma "dar" pokazuje da on ima simbolički karakter, koji se temelji na činjenici da se pod neposrednim, literarnim značenjem krije posredni smisao. Potpuno razumijevanje smisla dara moguće je ostvarili spoznavanjem konteksta u konkretnoj situaciji te određenjem odnosa prema priznatim vrijednostima. Tako bit dara treba tražiti kroz analizu različitih pojava oblika u kojima on tvori svoj simbolički smisao. Ima on značenje u međuljudskim odnosima, kako onih kod kojih dolazi do susreta čovjeka s čovjekom, tako i u različitim oblicima društvenog suživota. Međusobno darivanje ne mora postojati samo u graničnim situacijama kakve su susret i rastanak. Izražavanje osjećaja zajedništva, želja da progovori dar kad nisu dovoljne riječi, susreću se svakodnevno, ali u tom slučaju nema simboličke dimenzije.
Osim intersubjektivnih odnosa do kojih dolazi pri susretu čovjek je i društveno biće, živi u zajednici. Nalazi se u situacijama nužde, ali i potrebe za suživotom te mora održavati veze s drugim ljudima. Jedan od načina iskazivanja povezanosti s društvenom okolinom temeljenom na sporazumijevanju i razumijevanju jest međusobno darivanje. Određenje simboličkog značenja dara moguće je dobiti preko opisa konkretnih situacija u kojima dolazi do darivanja. Koje pojave čine "situaciju dara"? Prije svega to je događaj u svrhu kojega se daje dar, zatim su tu partneri koji razmjenjuju dar, nadalje, vrsta dara, pa ritual njegova uručenja.
Svijest da je bit simbola sposobnost istovremenog izražavanja više značenja strukturno povezanih, tj. svijest da je simbol višeslojan traži od nas osvjetljavanje "situacije dara" u mnogim raznorodnim oblicima iskaza kao što su: mit, bajka, obred. Naš se interes zaustavio uglavnom na obredima koji su po svojoj bili simboličkoga karaktera. Obredne aktivnosti uređene prema scenariju stavljene su u metaforički odnos prema viziji svijeta iskazivanoj kroz te obredne aktivnosti. Darivanje je jedna od obrednih aktivnosti i samim tim činom pokazuje se simbolička vrijednost, a kontekst u kojem se javlja u drami omogućuje određivanje onoga o čemu govori i kakve sadržaje prenosi.
Situaciju darivanja možemo naći i u bajci koja je po svojoj prirodi simbolički iskaz. Kontekst u kojemu nastupa dar, vanjske i moralne osobine darivatelja, mjesto, vrijeme, vrsta dara, sve to govori o njegovoj simbolici. On konstituira moralno pozitivnu situaciju ukazivanjem na pozitivne vrijednosti i ta situacija predstavlja u dramatičnoj strukturi bajke prijelomni trenutak koji omogućuje razvoj akcije.
Dosadašnji pokušaji preciziranja situacija u kojima "dar" ima simboličko značenje što ga možemo odrediti analizom konteksta u kojemu se pojavljuje pokazuju daje dar jedna od najvažnijih kategorija koja omogućuje razumijevanje čovjeka i njegove slike svijeta.

Ključne riječi
darivanje; obredna radnja; simbolika

Hrčak ID: 75770

URI
https://hrcak.srce.hr/75770

[engleski]

Posjeta: 798 *