Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda - određivanje kiselosti mlijeka

Tatjana Slanovec ; Institut za mlekarstvo Biotehniške fakultete, Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 543 Kb

str. 270-275

preuzimanja: 1.905

citiraj


Sažetak

Za određivanje svježine a time i kvalitete i sposobnosti određenog mlijeka za preradu, služi i podatak o njegovoj kiselosti. Obuhvaćen je propisima i značajan kako za proizvođače tako i za mljekarsku industriju. Poznati su različiti pristupi njezinom određivanju, npr. na bazi određivanja slobodnih vodikovih iona (pH) ili s pomoću različitih titracionih postupaka s indikatorom fenolftaleinom i NaOH.

Ključne riječi

mlijeko; kiselost; laboratorijske metode; standardizacija

Hrčak ID:

75860

URI

https://hrcak.srce.hr/75860

Datum izdavanja:

1.12.1971.

Posjeta: 2.314 *