hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Praćenje ispravnosti namirnica u Hrvatskoj

Krunoslav Capak
Marijan Katalenić
Andreja Barišin

Puni tekst: engleski, pdf (78 KB) str. 169-175 preuzimanja: 841* citiraj
APA 6th Edition
Capak, K., Katalenić, M. i Barišin, A. (2001). Food Contamination Monitoring in Croatia. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52 (2), 169-175. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/533
MLA 8th Edition
Capak, Krunoslav, et al. "Food Contamination Monitoring in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 52, br. 2, 2001, str. 169-175. https://hrcak.srce.hr/533. Citirano 30.09.2020.
Chicago 17th Edition
Capak, Krunoslav, Marijan Katalenić i Andreja Barišin. "Food Contamination Monitoring in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 52, br. 2 (2001): 169-175. https://hrcak.srce.hr/533
Harvard
Capak, K., Katalenić, M., i Barišin, A. (2001). 'Food Contamination Monitoring in Croatia', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52(2), str. 169-175. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/533 (Datum pristupa: 30.09.2020.)
Vancouver
Capak K, Katalenić M, Barišin A. Food Contamination Monitoring in Croatia. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2001 [pristupljeno 30.09.2020.];52(2):169-175. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/533
IEEE
K. Capak, M. Katalenić i A. Barišin, "Food Contamination Monitoring in Croatia", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.52, br. 2, str. 169-175, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/533. [Citirano: 30.09.2020.]

Sažetak
U skladu sa zakonom Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira i provodi statistički program praćenja zdravstvene ispravnosti namirnica koje su u prometu u Hrvatskoj. Laboratoriji koje je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske ovlastilo za kontrolu ispravnosti namirnica izvješćuju na propisanim obrascima o analizama namirnica prema broju i vrsti. Osim toga, oni naznačuju odgovara li namirnica vrijedećim domaćim propisima ili ne, a u slučaju ustanovljenih prekršaja zakona navode uzrok prekršaja. Ovaj članak ilustrira neke rezultate praćenja u razdoblju 1993.–99. U tom periodu, od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 6,96– 9,60% zbog mikrobioloških parametara, a 3,90–10,0% zbog kemijskih parametara. Kao najčešći uzroci neprikladnosti namirnica za ljudsku uporabu zapaženi su povećani broj mikroorganizama i enterobakterija, koagulaza-pozitivnih stafilokoka, E.coli te prisutnost salmonela. Kod kemijskih parametara najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti bili su neprikladni sastav hrane i organoleptička svojstva, kao i upotreba aditiva nedopuštenih u odre|enoj vrsti namirnice. Otkriveno je nekoliko pojedinačnih slučajeva povećane količine aditiva za namirnice.

Ključne riječi
aboratorijska analiza; trovanje hranom; zakonski propisi; zdravstvena ispravnost

Hrčak ID: 533

URI
https://hrcak.srce.hr/533

[engleski]

Posjeta: 1.429 *