Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Unapređenje mljekarstva - prilog TMP Osijek

Marija Butraković ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 691 Kb

str. 238-240

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

Ako ste za vrijeme rada razgledali bilo koje veće mljekarsko poduzeće, uočili ste na prvi pogled samo žustro kretanje ljudi, čuli ste šum strojeva, cijeđenje mlijeka, buku kanta, štrcanje vode i vidjeli čitav niz raznih cijevi. Svuda pokret, rad, život. Sve se čini zamršeno. Samo po sebi nameću se pitanja: kamo, kako, zašto? Dobivate i odgovore, kratke, na brzinu, i već je obilazak raznih odjela završen. U tako kratko vrijeme niste se mogli zadubiti u bit i svrhu svih procesa, ali ste ipak mogli steći drugačiju, ispravni ju predodžbu od prijašnje, koja se osnivala samo na čitanju u dnevnoj, a možda i u stručnoj štampi o tome kako mljekarski radnici pasteriziraju mlijeko, pune njime boce, separiraju ga, proizvode vrhnje, maslac, sireve, neki kazein, pa čak i mliječni prah. Ovdje se pred vama odvijao redoviti, svakidašnji život. Život jednog organizma, koji je sastavljen od ljudi i strojeva, organizma, čiji dijelovi funkcioniraju skladno, a rezultat svega toga treba da su kvalitetni mliječni proizvodi. To i jest prava svrha toga rada.

Ključne riječi

mljekarstvo; razvoj; TMP Osijek

Hrčak ID:

76228

URI

https://hrcak.srce.hr/76228

Datum izdavanja:

1.10.1953.

Posjeta: 691 *