hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva

Kristina Habschied ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera, Kuhačeva 20, Osijek, Hrvatska
Natalija Velić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera, Kuhačeva 20, Osijek, Hrvatska
Marina Tišma ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera, Kuhačeva 20, Osijek, Hrvatska
Vinko Krstanović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera, Kuhačeva 20, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (804 KB) str. 100-111 preuzimanja: 982* citiraj
APA 6th Edition
Habschied, K., Velić, N., Tišma, M. i Krstanović, V. (2011). Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (3-4), 100-111. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/76240
MLA 8th Edition
Habschied, Kristina, et al. "Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 6, br. 3-4, 2011, str. 100-111. https://hrcak.srce.hr/76240. Citirano 22.09.2019.
Chicago 17th Edition
Habschied, Kristina, Natalija Velić, Marina Tišma i Vinko Krstanović. "Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 6, br. 3-4 (2011): 100-111. https://hrcak.srce.hr/76240
Harvard
Habschied, K., et al. (2011). 'Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6(3-4), str. 100-111. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/76240 (Datum pristupa: 22.09.2019.)
Vancouver
Habschied K, Velić N, Tišma M, Krstanović V. Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2011 [pristupljeno 22.09.2019.];6(3-4):100-111. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76240
IEEE
K. Habschied, N. Velić, M. Tišma i V. Krstanović, "Utjecaj mikroflore ječma i pšenice na kakvoću slada i piva", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.6, br. 3-4, str. 100-111, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/76240. [Citirano: 22.09.2019.]

Sažetak
Mikroorganizmi (plijesni, kvasci i bakterije) koji se u velikom broju pojavljuju na ječmu i pšenici, sirovinama za proizvodnju slada, imaju
značajan utjecaj na pokazatelje kakvoće konačnog proizvoda, slada. Posljedično, utječu i na kakvoću sladovine, odnosno piva. Iako su bakterije i kvasci dominantne vrste na ječmu i pšenici prije i nakon žetve, pravi problem predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita, koji utječu kako na zdravstvenu ispravnost sirovine, tako i na kakvoću samog slada. Plijesni od posebnog značaju pripadaju rodu Fusarium i nanose ekonomsku štetu cjelokupnoj industriji žitarica, te predstavljaju zdravstvenu prijetnju zdravlju ljudi i životinja zbog mikotoksina koje proizvode. Zbog svega navedenog, nužno je praćenje mikrofl ore tijekom cijelog proizvodnog lanca „ječam-pivo“ i suzbijanje proliferacije nepoželjnih mikroorganizama prije i tijekom slađenja.

Ključne riječi
ječam; pšenica; Fusarium; slad, sladovina; pivo; mikotoksini

Hrčak ID: 76240

URI
https://hrcak.srce.hr/76240

[engleski]

Posjeta: 1.550 *