hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.61 Prosinac 2011.

Izvorni znanstveni članak

Jagićeva izdanja hrvatskih srednjovjekovnih književnih tekstova

Vesna Stipčević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4632-2561 ; Staroslavenski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (107 KB) str. 1-14 preuzimanja: 1.100* citiraj
APA
Stipčević, V. (2011). Jagićeva izdanja hrvatskih srednjovjekovnih književnih tekstova. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (61), 1-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/77226

Sažetak
Hrvatski filolog Vatroslav Jagić, osim što je kritički objavio više staroslavenskih spomenika, objavio je i niz tekstova hrvatske srednjovjekovne književnosti.
Za sinteze Historija književnosti naroda hrvatskoga ili srbskoga (1867) i Hrvatska glagolska književnost (1913) Jagić se koristio već istraženom, ali i izvornom građom, književnim tekstovima koji do tada nisu bili kritički objavljeni.
Uspoređivao je hrvatsku srednjovjekovnu književnost s drugim književnostima i tražio ishodišta i paralele hrvatskih tekstova i slavenskih i zapadnoeuropskih literatura. Iz dostupnih glagoljskih, ćiriličnih i latiničnih izvora Vatroslav Jagić objavljivao je transliterirane tekstove, donosio prepričan sadržaj i upozorio na književnopovijesne i tekstološke vrijednosti.
Na taj je način prvi put izdao hrvatskoglagoljske (a manjim dijelom ćirilične i latinične) dijelove liturgijskih knjiga, apokrife, srednjovjekovne romane, svetačke legende, moralno-poučna djela.
Do danas su neka od tih izdanja ostala jedini i nezaobilazni tekstološki izvori za proučavanje hrvatske književnosti, dok su druga bila temelj za daljnja istraživanja i kasnija tekstološka izdanja.

Ključne riječi
Vatroslav Jagić; hrvatska srednjovjekovna književnost; tekstologija

Hrčak ID: 77226

URI
https://hrcak.srce.hr/77226

[engleski]

Posjeta: 1.459 *