hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.61 Prosinac 2011.

Izvorni znanstveni članak

Лексиката од областа на медицината во македонските и хрватските црковнословенски текстови

Лилјана МАКАРИЈОСКА ; Institut za makedonski jazik »Krste Misirkov«, Skopje, Makedonija
Marinka Šimić ; Staroslavenski institut, Zagreb

Puni tekst: makedonski, pdf (192 KB) str. 95-122 preuzimanja: 268* citiraj
APA
МАКАРИЈОСКА, Л., Šimić, M. (2011). Лексиката од областа на медицината во македонските и хрватските црковнословенски текстови. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (61), 95-122. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/77234

Sažetak
Македонските и хрватските црковнословенски текстови се значаен извор од областа на средновековната медицина, укажуваат на именувањето на болестите, на средствата и на начините на нивното лекување и даваат можности за сеопфатни јазични истражувања од лексички, семантички и зборообразувачки аспект. Во анализата се опфатени лексеми кои им се заеднички и на македонските и на хрватските текстови (извори за речниците на црковнословенскиот јазик од македонска, односно од хрватска редакција), како и оние кои се специфични само за едните, при што доаѓа до израз влијанието на народниот говор итн.

Ključne riječi
црковнословенски јазик; македонска редакција; хрватска редакција; лексика; историја на медицината

Hrčak ID: 77234

URI
https://hrcak.srce.hr/77234

[hrvatski]

Posjeta: 505 *