Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNJA I KEMIJSKI SASTAV KOZJEGA MLIJEKA U OVISNOSTI O REDOSLIJEDU I STADIJU LAKTACIJE

Josipa Pavliček
Z. Antunović
Đ. Senčić
Marcela Šperanda


Puni tekst: hrvatski pdf 200 Kb

str. 52-57

preuzimanja: 2.033

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno s 45 koza francuske alpine pasmine u prvoj, drugoj i trećoj laktaciji. Koze su držane u stajsko-pašnom sustavu. Kontrole mliječnosti provođene su nakon odbića jaradi (30. dan laktacije) tijekom 6 mjeseci, u pravilnim vremenskim razmacima od mjesec dana. Koze su u prvoj laktaciji proizvele vrlo značajno (P<0,01) manje mlijeka (288,26 kg) od koza u drugoj (381,58 kg) i trećoj (382,96 kg) laktaciji. Tijekom prve kontrole prve laktacije, utvrđen je statistički značajno (P<0,01) veći sadržaj mliječne masti u odnosu na ostale kontrole. Najveću količinu mliječne masti i bjelančevina imale su koze iz prve laktacije, ali bez statistički značajnih razlika (P>0,05). Utvrđen je statistički značajno (P<0,05) niži broj SS u prvoj laktaciji nego li u drugoj i trećoj laktaciji te značajno niži u drugoj u odnosu na treću laktaciju. Prosječan broj SS/ml bio je najmanji u prvoj kontroli, dok je u idućim kontrolama ta vrijednost znatno porasla. Rezultati istraživanja pokazuju da redoslijed i stadij laktacije imaju značajan utjecaj (P<0,01) na količinu mlijeka, kao i djelomično na kemijski sastav mlijeka.

Ključne riječi

koze; mlijeko; redoslijed i stadij laktacije; kemijski sastav; somatske stanice

Hrčak ID:

7698

URI

https://hrcak.srce.hr/7698

Datum izdavanja:

27.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.986 *