Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razine kadmija u mesu peradi.

Magdaléna Skalická ; Research Institute of Veterinary Medicine, University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak Republic
Beáta Koréneková ; Research Institute of Veterinary Medicine, University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak Republic
Pavel Naď ; Research Institute of Veterinary Medicine, University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak Republic
Zuzana Makóová ; Research Institute of Veterinary Medicine, University of Veterinary Medicine, Košice, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 144 Kb

str. 11-17

preuzimanja: 599

citiraj


Sažetak

Prikazani su rezultati određivanja kadmija u mesu peradi uzgajane u zagađenim područjima istočne Slovačke. Razine kadmija određene su u 72 uzorka mesa peradi (grudnog mišićja, mišićja noge, srčanog mišića i jetre) atomsko-apsorpcijskom spektrofotometrijom (Unicam Solar 939). Srednja vrijednost kadmija u grudnom mišićju iznosila je 0,019 mg/kg, u mišićju noge 0,021 mg/kg, jetri 0,061 mg/kg, te u srčanom mišiću 0,099 mg/kg. Na temelju dobivenih rezultata autori zaključuju da su količine dokazanog kadmija niže od najviših dozvoljenih vrijednosti prema pravilniku o ispravnosti mesa (za mišićno tkivo 0,1 mg/kg, za unutarnje organe 0,5 mg/kg - Codex alimentarium Republike Slovačke broj 981/1996). Količine kadmija bile su više u odnosu na nezagađena područja. Redovito praćenje kvalitete mesa peradi jamči potrošaču sigurnu zaštitu od visoke količine kadmija sadržanog u tkivu.

Ključne riječi

kadmij; perad; mišić; srce; jetra

Hrčak ID:

78389

URI

https://hrcak.srce.hr/78389

Datum izdavanja:

18.2.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.133 *