hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka

Irena Jeličić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Katarina Lisak
Rajka Božanić

Puni tekst: hrvatski, pdf (188 KB) str. 3-13 preuzimanja: 870* citiraj
APA 6th Edition
Jeličić, I., Lisak, K. i Božanić, R. (2012). Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka. Mljekarstvo, 62 (1), 3-13. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/78401
MLA 8th Edition
Jeličić, Irena, et al. "Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka." Mljekarstvo, vol. 62, br. 1, 2012, str. 3-13. https://hrcak.srce.hr/78401. Citirano 17.11.2019.
Chicago 17th Edition
Jeličić, Irena, Katarina Lisak i Rajka Božanić. "Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka." Mljekarstvo 62, br. 1 (2012): 3-13. https://hrcak.srce.hr/78401
Harvard
Jeličić, I., Lisak, K., i Božanić, R. (2012). 'Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka', Mljekarstvo, 62(1), str. 3-13. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/78401 (Datum pristupa: 17.11.2019.)
Vancouver
Jeličić I, Lisak K, Božanić R. Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 17.11.2019.];62(1):3-13. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78401
IEEE
I. Jeličić, K. Lisak i R. Božanić, "Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka", Mljekarstvo, vol.62, br. 1, str. 3-13, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78401. [Citirano: 17.11.2019.]

Sažetak
Visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje pripadaju novim metodama procesiranja hrane čija primjena, najčešće u kombinaciji s toplinom ili međusobnoj kombinaciji, omogućava postizanje odgovarajuće mikrobiološke kvalitete uz minimalne gubitke prirodnih svojstava namirnica. Primjena sve tri metode je intenzivno proučavana na mlijeku kao mediju te je objavljen veliki broj radova sa obećavajućim rezultatima vezanim uz inaktivaciju mikroorganizama. Međutim, mnoštvo provedenih istraživanja rezultiralo je spoznajama koje se odnose na promjene u mineralnom sastavu mlijeka, denaturaciju proteina sirutke, promjene na ostalim sastojcima poput mliječne masti te promjene u mehanizmima grušanja mlijeka. Cilj ovoga rada je pružiti pregled o promjenama koje visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje izazivaju na pojedinim sastojcima mlijeka te kako iste mogu doprinijeti poboljšanjima pojedinih procesa u mljekarskoj industriji.

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk; pulsirajuće električno polje; mlijeko; svojstva

Hrčak ID: 78401

URI
https://hrcak.srce.hr/78401

[engleski]

Posjeta: 1.590 *