Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena količine aflatoksina M1 u sirovom ovčjem mlijeku za upotrebu u proizvodnji Istarskog sira

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Mirna Mrkonjić-Fuka
Andrea Skelin
Senadin Duraković
Sulejman Redžepović


Puni tekst: engleski pdf 239 Kb

str. 14-23

preuzimanja: 1.396

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno radi određivanja prisutnosti i količine aflatoksina M1 (AFM1) u sirovom ovčjem mlijeku proizvedenom na različitim farmama u Istarskoj regiji Hrvatske i usporedbe dobivenih rezultata s maksimalnim dopuštenim vrijednostima AFM1 u ovčjem mlijeku, koje su prihvaćene u pojedinim zemljama poput Hrvatske. Svi uzorci ovčjeg mlijeka sakupljeni su u triplikatu na dvije farme u svibnju, dvije farme u lipnju i dvije farme u srpnju tijekom 2007. godine. Učestalost kontaminacije uzoraka ovčjeg mlijeka s AFM1 testirana je ELISA imunoafinitetnim postupkom. Analizirano je ukupno 18 uzoraka sirovog ovčjeg mlijeka. AFM1 nađen je u svim istraživanim uzorcima ovčjeg mlijeka. Srednja vrijednost iznosila je 0,028 μg/L. Niti u jednom uzorku nisu nađene koncentracije AFM1 koje prelaze maksimalno dopuštenu razinu (0,05 μg/L) što je prihvaćena u Hrvatskoj.

Ključne riječi

plijesni; aflatoksin B1; aflatoksin M1; ELISA; ovčje mlijeko

Hrčak ID:

78402

URI

https://hrcak.srce.hr/78402

Datum izdavanja:

15.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.563 *