hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Procjena količine aflatoksina M1 u sirovom ovčjem mlijeku za upotrebu u proizvodnji Istarskog sira

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Mirna Mrkonjić-Fuka
Andrea Skelin
Senadin Duraković
Sulejman Redžepović

Puni tekst: engleski, pdf (239 KB) str. 14-23 preuzimanja: 1.056* citiraj
APA 6th Edition
Duraković, L., Mrkonjić-Fuka, M., Skelin, A., Duraković, S. i Redžepović, S. (2012). Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese. Mljekarstvo, 62 (1), 14-23. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/78402
MLA 8th Edition
Duraković, Lejla, et al. "Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese." Mljekarstvo, vol. 62, br. 1, 2012, str. 14-23. https://hrcak.srce.hr/78402. Citirano 23.11.2019.
Chicago 17th Edition
Duraković, Lejla, Mirna Mrkonjić-Fuka, Andrea Skelin, Senadin Duraković i Sulejman Redžepović. "Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese." Mljekarstvo 62, br. 1 (2012): 14-23. https://hrcak.srce.hr/78402
Harvard
Duraković, L., et al. (2012). 'Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese', Mljekarstvo, 62(1), str. 14-23. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/78402 (Datum pristupa: 23.11.2019.)
Vancouver
Duraković L, Mrkonjić-Fuka M, Skelin A, Duraković S, Redžepović S. Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 23.11.2019.];62(1):14-23. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78402
IEEE
L. Duraković, M. Mrkonjić-Fuka, A. Skelin, S. Duraković i S. Redžepović, "Assessment of aflatoxin M1 levels in ewe’s raw milk used for the production of Istrian cheese", Mljekarstvo, vol.62, br. 1, str. 14-23, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78402. [Citirano: 23.11.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno radi određivanja prisutnosti i količine aflatoksina M1 (AFM1) u sirovom ovčjem mlijeku proizvedenom na različitim farmama u Istarskoj regiji Hrvatske i usporedbe dobivenih rezultata s maksimalnim dopuštenim vrijednostima AFM1 u ovčjem mlijeku, koje su prihvaćene u pojedinim zemljama poput Hrvatske. Svi uzorci ovčjeg mlijeka sakupljeni su u triplikatu na dvije farme u svibnju, dvije farme u lipnju i dvije farme u srpnju tijekom 2007. godine. Učestalost kontaminacije uzoraka ovčjeg mlijeka s AFM1 testirana je ELISA imunoafinitetnim postupkom. Analizirano je ukupno 18 uzoraka sirovog ovčjeg mlijeka. AFM1 nađen je u svim istraživanim uzorcima ovčjeg mlijeka. Srednja vrijednost iznosila je 0,028 μg/L. Niti u jednom uzorku nisu nađene koncentracije AFM1 koje prelaze maksimalno dopuštenu razinu (0,05 μg/L) što je prihvaćena u Hrvatskoj.

Ključne riječi
plijesni; aflatoksin B1; aflatoksin M1; ELISA; ovčje mlijeko

Hrčak ID: 78402

URI
https://hrcak.srce.hr/78402

[engleski]

Posjeta: 1.506 *