hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Šifova baza: Kemijski agens visokog afiniteta za smanjenje koncentracije aflatoksina M1 u umjetno kontaminiranom sirovom mlijeku

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Alma Tudić
Frane Delaš
Katarina Huić-Babić

Puni tekst: engleski, pdf (300 KB) str. 24-34 preuzimanja: 699* citiraj
APA 6th Edition
Duraković, L., Tudić, A., Delaš, F. i Huić-Babić, K. (2012). Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially. Mljekarstvo, 62 (1), 24-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/78403
MLA 8th Edition
Duraković, Lejla, et al. "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially." Mljekarstvo, vol. 62, br. 1, 2012, str. 24-34. https://hrcak.srce.hr/78403. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Duraković, Lejla, Alma Tudić, Frane Delaš i Katarina Huić-Babić. "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially." Mljekarstvo 62, br. 1 (2012): 24-34. https://hrcak.srce.hr/78403
Harvard
Duraković, L., et al. (2012). 'Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially', Mljekarstvo, 62(1), str. 24-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/78403 (Datum pristupa: 18.11.2019.)
Vancouver
Duraković L, Tudić A, Delaš F, Huić-Babić K. Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 18.11.2019.];62(1):24-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78403
IEEE
L. Duraković, A. Tudić, F. Delaš i K. Huić-Babić, "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially", Mljekarstvo, vol.62, br. 1, str. 24-34, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78403. [Citirano: 18.11.2019.]

Sažetak
U navedenom istraživanju određivani su utjecaji pH (5,5, 6,0 i 6,5) i koncentracije novosintetiziranog spoja 3-/2-aminophenylimino-(p-toluoyl)/4- hydroxy-6-(p-tolyl)-2H-pyrane-2-one (šifove baze) na smanjenje koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) u sirovom mlijeku, umjetno kontaminiranom s poznatom koncentracijom tog toksina. Istraživanja su provedena na temperaturi 4 °C u tijeku 35 dana. Pri pH 5,5, šifova baza koncentracije 0,1 μmol/L rezultirala je smanjenjem koncentracije AFM1 za 55 % nakon 35 dana. Šifova baza nije bila djelotvorna pri pH 7 ili višim. Sposobnost šifove baze da djeluje kao antimikotoksigeni agens pruža novu perspektivu za moguću upotrebu navedenog kemijskog spoja u kontroli kontaminacije mlijeka s AFM1 i produljenju trajnosti te namirnice. Određivanje toksičnosti istraživane šifove baze provedeno je pomoću larvi račića Artemia salina kao biologijskog indikatora za određivanje njihove osjetljivosti na ovaj kemijski agens.

Ključne riječi
mlijeko; aflatoksin M1; TLC; šifova baza; Artemia salina

Hrčak ID: 78403

URI
https://hrcak.srce.hr/78403

[engleski]

Posjeta: 1.205 *