hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Šifova baza: Kemijski agens visokog afiniteta za smanjenje koncentracije aflatoksina M1 u umjetno kontaminiranom sirovom mlijeku

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb, Croatia
Alma Tudić
Frane Delaš
Katarina Huić-Babić

Fulltext: english, pdf (300 KB) pages 24-34 downloads: 897* cite
APA 6th Edition
Duraković, L., Tudić, A., Delaš, F. & Huić-Babić, K. (2012). Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially. Mljekarstvo, 62 (1), 24-34. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/78403
MLA 8th Edition
Duraković, Lejla, et al. "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially." Mljekarstvo, vol. 62, no. 1, 2012, pp. 24-34. https://hrcak.srce.hr/78403. Accessed 28 Sep. 2021.
Chicago 17th Edition
Duraković, Lejla, Alma Tudić, Frane Delaš and Katarina Huić-Babić. "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially." Mljekarstvo 62, no. 1 (2012): 24-34. https://hrcak.srce.hr/78403
Harvard
Duraković, L., et al. (2012). 'Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially', Mljekarstvo, 62(1), pp. 24-34. Available at: https://hrcak.srce.hr/78403 (Accessed 28 September 2021)
Vancouver
Duraković L, Tudić A, Delaš F, Huić-Babić K. Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [cited 2021 September 28];62(1):24-34. Available from: https://hrcak.srce.hr/78403
IEEE
L. Duraković, A. Tudić, F. Delaš and K. Huić-Babić, "Schiff base: A high affinity chemical agent to decrease the concentration of aflatoxin M1 in raw milk contaminated artificially", Mljekarstvo, vol.62, no. 1, pp. 24-34, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/78403. [Accessed: 28 September 2021]

Abstracts
U navedenom istraživanju određivani su utjecaji pH (5,5, 6,0 i 6,5) i koncentracije novosintetiziranog spoja 3-/2-aminophenylimino-(p-toluoyl)/4- hydroxy-6-(p-tolyl)-2H-pyrane-2-one (šifove baze) na smanjenje koncentracije aflatoksina M1 (AFM1) u sirovom mlijeku, umjetno kontaminiranom s poznatom koncentracijom tog toksina. Istraživanja su provedena na temperaturi 4 °C u tijeku 35 dana. Pri pH 5,5, šifova baza koncentracije 0,1 μmol/L rezultirala je smanjenjem koncentracije AFM1 za 55 % nakon 35 dana. Šifova baza nije bila djelotvorna pri pH 7 ili višim. Sposobnost šifove baze da djeluje kao antimikotoksigeni agens pruža novu perspektivu za moguću upotrebu navedenog kemijskog spoja u kontroli kontaminacije mlijeka s AFM1 i produljenju trajnosti te namirnice. Određivanje toksičnosti istraživane šifove baze provedeno je pomoću larvi račića Artemia salina kao biologijskog indikatora za određivanje njihove osjetljivosti na ovaj kemijski agens.

Keywords
mlijeko; aflatoksin M1; TLC; šifova baza; Artemia salina

Hrčak ID: 78403

URI
https://hrcak.srce.hr/78403

[english]

Visits: 1.637 *