hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Identifikacija i enzimatska karakterizacija kvasaca izoliranih iz Erzincan tulum sira

S. Karasu-Yalcin
S. Senses-Ergul
Z. Yesim Ozbas   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1189-800X ; Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department, Beytepe 06532, Ankara, Turkey

Puni tekst: engleski, pdf (148 KB) str. 53-61 preuzimanja: 2.590* citiraj
APA 6th Edition
Karasu-Yalcin, S., Senses-Ergul, S. i Yesim Ozbas, Z. (2012). Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese. Mljekarstvo, 62 (1), 53-61. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/78406
MLA 8th Edition
Karasu-Yalcin, S., et al. "Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese." Mljekarstvo, vol. 62, br. 1, 2012, str. 53-61. https://hrcak.srce.hr/78406. Citirano 12.11.2019.
Chicago 17th Edition
Karasu-Yalcin, S., S. Senses-Ergul i Z. Yesim Ozbas. "Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese." Mljekarstvo 62, br. 1 (2012): 53-61. https://hrcak.srce.hr/78406
Harvard
Karasu-Yalcin, S., Senses-Ergul, S., i Yesim Ozbas, Z. (2012). 'Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese', Mljekarstvo, 62(1), str. 53-61. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/78406 (Datum pristupa: 12.11.2019.)
Vancouver
Karasu-Yalcin S, Senses-Ergul S, Yesim Ozbas Z. Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 12.11.2019.];62(1):53-61. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78406
IEEE
S. Karasu-Yalcin, S. Senses-Ergul i Z. Yesim Ozbas, "Identification and enzymatic characterization of the yeasts isolated from Erzincan tulum cheese", Mljekarstvo, vol.62, br. 1, str. 53-61, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78406. [Citirano: 12.11.2019.]

Sažetak
U ovom istraživanju izolirano je 146 kvasaca iz 45 uzoraka Erzincan tulum sira. Pomoću API ID 32C test sustava te nekih komplementarnih morfoloških, fizioloških i biokemijskih testova, 121 izolat kvasca potencijalno je identificiran na razini vrste, dok je 12 izolata identificirano na razini roda. Utvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju sljedećim rodovima: Candida, Geotrichum, Kluyveromyces, Pichia, Saccharomyces i Zygosaccharomyces. Najveći broj izolata pripadao je vrstama C. lambica, C. zeylanoides, C. famata var. famata, G. candidum i C. kefyr. Enzimatska karakterizacija sojeva utvrđena je pomoću API-ZYM sustava. Svi izolati pokazali su leucin arilamidaznu aktivnost. Za osam izolata koji pripadaju vrstama S. cerevisiae, Z. mellis, G. candidum i P. fermentans utvrđeno je da posjeduju visoke aktivnosti leucin arilamidaze. Većina izolata imala je β-galaktozidaznu, kiselu fosfataznu i esteraznolipaznu (C8) aktivnost. Osam istraživanih sojeva C. lambica imalo je visoke aktivnosti kisele fosfataze. Takva enzimatska svojstva istraživanih kvasaca mogla bi biti temelj za njihovu potencijalnu primjenu u pripremi starter kultura u proizvodnji Erzincan tulum sira. Dodatno je utvrđeno da soj C. lambica T103 ima izuzetna enzimatska svojstva koja bi se u daljnjim tehnološkim istraživanjima trebala ispitati te uvrstiti kao potencijalni soj u pripremi starter kulture navedenog sira.

Ključne riječi
Erzincan tulum sir; kvasac; izolacija; identifikacija; enzimatska aktivnost

Hrčak ID: 78406

URI
https://hrcak.srce.hr/78406

[engleski]

Posjeta: 3.030 *