hrcak mascot   Srce   HID

Conference paper

Mikotoksini u hrani i njihov učinak na ljudsko zdravlje

Maja Peraica
Ana-Marija Domijan

Fulltext: english, pdf (100 KB) pages 23-35 downloads: 3.713* cite
APA 6th Edition
Peraica, M. & Domijan, A. (2001). Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52 (1), 23-35. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/574
MLA 8th Edition
Peraica, Maja and Ana-Marija Domijan. "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 52, no. 1, 2001, pp. 23-35. https://hrcak.srce.hr/574. Accessed 18 Oct. 2021.
Chicago 17th Edition
Peraica, Maja and Ana-Marija Domijan. "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 52, no. 1 (2001): 23-35. https://hrcak.srce.hr/574
Harvard
Peraica, M., and Domijan, A. (2001). 'Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52(1), pp. 23-35. Available at: https://hrcak.srce.hr/574 (Accessed 18 October 2021)
Vancouver
Peraica M, Domijan A. Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2001 [cited 2021 October 18];52(1):23-35. Available from: https://hrcak.srce.hr/574
IEEE
M. Peraica and A. Domijan, "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.52, no. 1, pp. 23-35, 2001. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/574. [Accessed: 18 October 2021]

Abstracts
Mikotoksini su metaboliti plijesni čija važnost za rast i razvoj plijesni nije razjašnjena. Ti spojevi vrlo različitih kemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice osobito u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plijesni. Čovjek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihova udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti. Akutno i kronično oštećenje zdravlja zbog djelovanja mikotoksina naziva se mikotoksikoza, a za neke se mikotoksine pretpostavlja ili je dokazano da su karcinogeni za ljude. U ovom radu opisani su različite bolesti ili sindromi u ljudi koje uzrokuju alkaloidi ergota, aflatoksini, okratoksin A, 3-nitropropionska kiselina, trihoteceni, zearalenon i fumonizini. Iznesene su i procjene Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma o karcinogenosti pojedinih mikotoksina, kao i zakonski propisi o dopuštenim koncentracijama pojedinih mikotoksina u različitim namirnicama.

Keywords
3-nitropropionska kiselina; aflatoksini; fumonizini; hrana; ljudi; mikotoksikoze; mikotoksini; okratoksin A; trihoteceni; zearalenon

Hrčak ID: 574

URI
https://hrcak.srce.hr/574

[english]

Visits: 7.261 *