hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130

Utjecaj nasljeđa i okoliša na vršnu koštanu gustoću: pregled istraživanja u Hrvatskoj

Selma Cvijetić-Avdagić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Irena Colić-Barić ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Keser ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Rumbak ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Šatalić ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (94 KB) str. 11-15 preuzimanja: 412* citiraj
APA 6th Edition
Cvijetić-Avdagić, S., Colić-Barić, I., Keser, I., Rumbak, I. i Šatalić, Z. (2012). Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 63 (Supplement 1), 11-15. https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130
MLA 8th Edition
Cvijetić-Avdagić, Selma, et al. "Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 63, br. Supplement 1, 2012, str. 11-15. https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130. Citirano 25.06.2019.
Chicago 17th Edition
Cvijetić-Avdagić, Selma, Irena Colić-Barić, Irena Keser, Ivana Rumbak i Zvonimir Šatalić. "Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 63, br. Supplement 1 (2012): 11-15. https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130
Harvard
Cvijetić-Avdagić, S., et al. (2012). 'Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 63(Supplement 1), str. 11-15. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130
Vancouver
Cvijetić-Avdagić S, Colić-Barić I, Keser I, Rumbak I, Šatalić Z. Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2012 [pristupljeno 25.06.2019.];63(Supplement 1):11-15. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130
IEEE
S. Cvijetić-Avdagić, I. Colić-Barić, I. Keser, I. Rumbak i Z. Šatalić, "Influence of Heredity and Environment on Peak Bone Density: A Review of Studies in Croatia", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.63, br. Supplement 1, str. 11-15, 2012. [Online]. doi: https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2130

Sažetak
Vršna koštana gustoća je jedna od najvažnijih pretpostavki za nastanak osteoporoze. Poznati su rizični faktori za vršnu koštanu gustoću, ali vrijeme njezinog postizanja nije u potpunosti defi nirano. S obzirom na to da se dijagnoza osteoporoze i osteopenije temelji na usporedbi mineralne gustoće kosti (BMD) pojedinca s prosječnom vršnom koštanom gustoćom u mladoj, odrasloj populaciji (T vrijednost), vrlo je značajno da svaka zemlja utvrdi vrijednosti vršne koštane gustoće za svoju populaciju. U ovom smo radu prikazali naša istraživanja i objavljene rezultate o vršnoj koštanoj gustoći u hrvatskoj populaciji i usporedili rezultate s drugim istraživanjima u svijetu. Naše je istraživanje obuhvatilo studentsku populaciju u dobi od 18 do 25 godina i njihove roditelje. Rezultati su pokazali da se u našoj populaciji vršna koštana gustoća postiže prije 20. godine na trabekularnoj kosti, a na kortikalnom dijelu skeleta nakon 25. godine života. Vrijednosti vršne koštane gustoće u našoj populaciji slične su onima iz studije National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), kao i iz ostalih studija koje su obuhvatile istu dobnu skupinu, osim na kortikalnom dijelu skeleta, gdje su u našoj populaciji nađene značajno niže vrijednosti. Kasnije postizanje vršne koštane gustoće u muškaraca nego u žena bilo je najizraženije na kralježnici, što se nije moglo objasniti različitim prehrambenim navikama i razinom tjelesne aktivnosti među spolovima. Nasljeđe je imalo veći utjecaj na koštanu gustoću od okolišnih faktora, ali taj utjecaj nije bio toliko značajan kao u većini drugih istraživanja. Utjecaj nasljeđa na vršnu koštanu gustoću bio je manji na kortikalnom nego na trabekularnom dijelu skeleta. Bilo bi važno proširiti istraživanje na mladu adolescentnu populaciju i tako točnije defi nirati vrijeme postizanja vršne koštane gustoće na pojedinim dijelovima skeleta.

Ključne riječi
nasljeđe; unos kalcija; tjelesna aktivnost; vršna koštana gustoća

Hrčak ID: 80275

URI
https://hrcak.srce.hr/80275

[engleski]

Posjeta: 641 *