hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj

Andrijana Kegalj   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5173-4731 ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Marina Krvavica ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Krvavica Vrdoljak ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Iva Ljubičić ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Marijana Dragaš ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;

Puni tekst: hrvatski, pdf (848 KB) str. 443-449 preuzimanja: 1.212* citiraj
APA 6th Edition
Kegalj, A., Krvavica, M., Vrdoljak, K., Ljubičić, I. i Dragaš, M. (2011). Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (6), 443-449. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80803
MLA 8th Edition
Kegalj, Andrijana, et al. "Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 6, 2011, str. 443-449. https://hrcak.srce.hr/80803. Citirano 02.12.2021.
Chicago 17th Edition
Kegalj, Andrijana, Marina Krvavica, Krvavica Vrdoljak, Iva Ljubičić i Marijana Dragaš. "Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 6 (2011): 443-449. https://hrcak.srce.hr/80803
Harvard
Kegalj, A., et al. (2011). 'Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(6), str. 443-449. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80803 (Datum pristupa: 02.12.2021.)
Vancouver
Kegalj A, Krvavica M, Vrdoljak K, Ljubičić I, Dragaš M. Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 02.12.2021.];XIII(6):443-449. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80803
IEEE
A. Kegalj, M. Krvavica, K. Vrdoljak, I. Ljubičić i M. Dragaš, "Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 6, str. 443-449, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80803. [Citirano: 02.12.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (3 MB) str. 463-470 preuzimanja: 713* citiraj
APA 6th Edition
Kegalj, A., Krvavica, M., Vrdoljak, K., Ljubičić, I. i Dragaš, M. (2011). Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (6), 463-470. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80803
MLA 8th Edition
Kegalj, Andrijana, et al. "Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 6, 2011, str. 463-470. https://hrcak.srce.hr/80803. Citirano 02.12.2021.
Chicago 17th Edition
Kegalj, Andrijana, Marina Krvavica, Krvavica Vrdoljak, Iva Ljubičić i Marijana Dragaš. "Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 6 (2011): 463-470. https://hrcak.srce.hr/80803
Harvard
Kegalj, A., et al. (2011). 'Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(6), str. 463-470. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80803 (Datum pristupa: 02.12.2021.)
Vancouver
Kegalj A, Krvavica M, Vrdoljak K, Ljubičić I, Dragaš M. Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 02.12.2021.];XIII(6):463-470. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80803
IEEE
A. Kegalj, M. Krvavica, K. Vrdoljak, I. Ljubičić i M. Dragaš, "Current state and trends in production of sheep meat in EU and Croatia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 6, str. 463-470, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80803. [Citirano: 02.12.2021.]

Sažetak
Sažetak Proizvodnja mesa kao grana ovčje proizvodnje intenzivnije se razvija početkom 19. stoljeća u zemljama zapadne Europe i na istoku SAD-a zbog porasta broja stanovništva i razvoja industrije. U ovčarstvu, više nego u drugim granama stočarstva, unutar Europske unije postoje znatne razlike u tehnologiji proizvodnje, što dovodi do lokalnih razlika u karakteristikama mesa. Sustav ovčarske proizvodnje se može podijeliti na ekstenzivni koji prevladava u zemljama Sredozemlja, u kojem se kolje sisajuća janjad male tjelesne težine i intenzivni u zemljama Sjeverne Europe u kojima je na cijeni janjad veće tjelesne težine. Posljednjih godina proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa je u padu, najvećim dijelom zbog pojave zarazne šepavosti ovaca, te zbog reforme ZPP-a (zajednička poljoprivredna politika) i velikog uvoza ovaca i ovčjeg mesa iz Novog Zelanda i Australije. Iz istih je razloga u padu proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj, a dijelom i zbog Domovinskog rata u kojem je broj ovaca prepolovljen. Prema statističkim podacima iz 2009. godine još uvijek nije postignut broj ovaca iz 1991. godine. Kao i u ostalim sredozemnim zemljama, i u Hrvatskoj se kolje sisajuća janjad koja se konzumira u komadu ili rasječena u 2-4 komada. Dva najpoznatija tradicionalna suhomesnata proizvoda od ovčjeg mesa su kaštradina i stelja od kojih niti jedan nije zaštićen.

Ključne riječi
ovčje meso; proizvodnja; trendovi

Hrčak ID: 80803

URI
https://hrcak.srce.hr/80803

[engleski]

Posjeta: 2.413 *